Спасителната операция за изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров

...
Спасителната операция за изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров
Коментари Харесай

Прекратиха спасителната операция за Боян Петров

Спасителната интервенция за изчезналия в Хималаите български планинар Боян Петров е прекъсната. Информацията оповестиха от екипа му.
Днес в издирването под връх Шиша Пангма се включи и хеликоптер, а китайски спасители претърсваха региона на Лагер 1 с концепцията да се качат и по-нагоре.
След дни търсене и две седмици в неопределеност, Боян Петров по този начин и не беше открит. Според специалисти прекомерно допустимо е алпинистът да е паднал в пролука по пътя към върха.
В формалния Фейсбук профил на Dream Wanderlust, където от време на време излизаше информация за избавителните действия, разгласиха карта на днешния летателен обход на хеликоптера. От екипа на Боян Петров прецизираха още, че целият полет през днешния ден е бил час и 30 минути.
" За страдание, не открихме Боян, само че в този момент можем да си тръгнем, знаейки, че всичко допустимо в действителност беше направено. Специално желаеме да благодарим на 10-те другари на Боян, които през вчерашния ден финансираха този полет непосредствено, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите водачи на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се реализира! Бог да го елементарни Боян! ". Това написа във Фейсбук Кирил Петков от екипа на българския планинар.
Сподели с товите другари
Операцията по търсене и избавяне на Боян Петров стартира на 6 май. Едва тази събота (12 май) обаче времето разреши полети с хеликоптери. Спасители алпинисти доближиха до Лагер 2 на 6700 метра и Лагер 3 на 7400 метра височина.
Надеждата беше, че българският планинар е в един от двата лагера. Той обаче не беше открит. Екипът от китайски спасители стигна и на 10 метра от върха в неделя и на връщане откри наоколо до Лагер 3 инсулин и инсулиновата помпа на Боян Петров. По-рано алпинистът избавител Мингма Шерпа сподели, че съгласно него сериозната зона, където нещо може да се е случило, е замръзнал сектор сред Лагер 3 и върха.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР