Спасителната операция по издирването на алпиниста Боян Петров ще продължи

...
Спасителната операция по издирването на алпиниста Боян Петров ще продължи
Коментари Харесай

Спасителната операция за Боян Петров продължава и днес

Спасителната интервенция по издирването на алпиниста Боян Петров ще продължи и през днешния ден. Това заяви алпинистът Кирил Петков от екипа на Боян Петров. Петков се намира в региона на избавителните дейности. В понеделник хеликоптерите не съумяха да се включат поради неприятно време, а избавителните екипи по земя се върнаха в базовия лагер с движимости на Боян Петров, открити при Лагер 3.

Кирил Петков изясни пред БНР, че за през днешния ден и на следващия ден се възнамерява издирвателната активност да продължи, с цел да се ревизират всички останали благоприятни условия:

"Китайската група остана, не се прибраха, макар че можеха, с концепцията да се проучват относително нископланински точки сред Лагер 1 и базовия лагер. Сега обхождат тези точки. Мисията не е завършила, продължава, до момента в който не свършат всички тези благоприятни условия. " Максимално да се обходят вероятните точки в ниската планина е приоритет номер 1, акцентира Кирил Петков.

Сутринта е било слънчево, в този момент върхът е затрупан с облак, има и мъгла, описа Кирил Петков. Той самият към момента не е видял откритите през вчерашния ден движимости на алпиниста, донесени в базовия лагер. Част от евентуалните точки за проучване към този момент са оценени, гледани са през разнообразни скенери на филтри. Много хипотетично и с вяра за знамение групата продължава да работи, добави Петков, съгласно който животът на спасителите към този момент е напълно отвън заплаха:

"Беше ужасно, когато те бяха на 10 метра от върха. Говорим за 8 хиляди метра. Тогава нямаше смисъл да се натиска още 10 метра да се стигне до самия връх, тъй като там нямаше никакъв късмет Боян да се откри жив. А за 10 метра, единствено с цел да се откри евентуално тялото му, за което също беше доста дребен шансът, изобщо не си заслужаваше рискът за тези хора. Сега към този момент приказваме за по-ниската част на планината. Рискът е в случай че не нулев, то най-малко доста дребен, непопълнено квадратче. "

Петков остава на мястото на интервенцията сигурно и в утрешния ден, след което ще реши какво да предприеме.

В идващите дни от екипа на българина ще дадат конференция, на която се чака да оповестят повече за това по какъв начин е протекла избавителната интервенция.

Боян Петров е в неопределеност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР