Спасителната акция по издирването на Боян Петров беше безпрецедентна и

...
Спасителната акция по издирването на Боян Петров беше безпрецедентна и
Коментари Харесай

Българинът, участвал в издирването на Боян Петров: Шиша Пангма е като минирано поле

Спасителната акция по издирването на Боян Петров беше невиждана и тя ще обезпечи повече сигурност в бъдеще за алпинистите. Това сподели пред бТВ Кирил Петков, който отпътува за Хималаите със своя татко Петко Петков, с цел да взе участие персонално в издирването на алпиниста.

" Шиша Пангма е доста заплашителен терен. Връщайки се в България, нашите планини ми наподобяват като градини. Баща ми потегли за Непал. Каза ми, че получават друга информация. Беше изтеглил 30 хиляди $ и потегли. Реших, че ще го съпроводя. Китайският дипломат доста помагаше. Посрещна ни с усмивка и получихме безвъзмездни визи ", споделя Петков.

" Хеликоптери на Китай в никакъв случай не бяха летели през границата с Китай. Това беше казус. Нашите институции също доста помагаха. Министър Екатерина Захариева персонално беше на телефона, както и Румяна Бъчварова. Всички говорихме довечера. Проведохме над 50 диалога ", изясни той.

6700 м бе разрешението за височина на хеликоптерите. Пилотите сами взеха решение да се качи до 3-ия лагер на 7400. Там кислородът стопира. Пълнят ти се дробовете и не влиза О2.

Без адаптация не може, и когато се отворят двата прозореца, а ние летяхме с отворени, с цел да забележим всеки пиксел, стопира кислородът. Баща ми е бил в доста задачи и е привикнал. За мен беше за първи път. Усещането е, че има липса на О2. Усещаш по какъв начин ти се доспива. Там всяка една дребна неточност ти коства живота ", разкри още Петков.

" Това поле е като минирано. Изглежда като полянка, засипана със сняг, а изпод има цепнатини по 20 м. Ние се убедихме, че го няма от горната страна. Огледахме с хеликоптерите доста деликатно под скалите, гледахме на всички места, на които може да е попаднал. Направихме фотография на местностите и беше огледана пиксел по пиксел. После китайската група обходи местата. Хеликоптерът прелетя над самия връх ", описа Петков.

" Недоволни сме, че не можахме да го намерим. Но две неща доста ни харесаха. Накрая командирът на Китай сподели - да знаете, че от през днешния ден нататък сред Китай и Непал няма граници що се отнася до спасяването на човешки живот. Направихме една опция за всички алпинисти, които имат потребност от помощ, двете страни да се координират ", уточни той.

" Китай дадоха едни от най-хубавите си катерачи. Непал дадоха шерпа, който е изкачил върха и от двете страни. Групите рапортуваха и ходеха, а ние с хеликоптера гледахме и координирахме нещата с институциите.

Търсенето на Боян сподели, че българската администрация, както и непалската и китайската, могат да бъдат безусловно ефикасни в такива моменти.

Непал желаеха 200 хиляди $, само че ние договорихме 50 хиляди, в случай че изпратят хеликоптер и 150 хиляди, в случай че го намерят жив. Китай го направиха гратис. Нито стотинка не е била употребена от българската страна. Парите бяха дадени от другари на Боян и дарителската сметка, която приятелката му направи ", сподели още Петков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР