Спасителите в Лариса разказват ,че никой не е подготвен за

...
Спасителите в Лариса разказват ,че никой не е подготвен за
Коментари Харесай

Трагедията в Гърция: Пред БНТ говорят близки на загинали и спасители

Спасителите в Лариса описват,че никой не е квалифициран за ужаса, с който се сблъскват при разчистването на обгорелите парчета и търсенето на оживели. Нашите пратеници в Гърция Антония Сукалинска и Иван Терзиев втори ден са на мястото на злополуката. Днес те съумяха да беседват и с хора, изгубили околните си.

Аварийните екипи не са спирали работа нито за миг В регионалната болница в Лариса екипът ни се срещна с близки на някои от жертвите - всички те са доста смутени и желаят отговори по какъв начин и за какво се е стигнало до този случай.



Разпознаването на починалите е много затруднено, по тази причина се вършат ДНК проби. Това обаче в допълнение забавя процеса и разстройва околните още повече.

От рано сутринта екипите на терен разчистваха обгорелите парчета. След няколко несполучливи опита, малко преди обяд, съумяха да реалокират и вагон-ресторанта. Под него спасителите откриха доста тела.

" Картината е трагична, грозна, усещаш гибелта, усещаш тъгата. Не знам дали ще мога да се отърся от тези гледки там вътре ", описа Диа Павликяни, Гръцка федерация на доброволците за гражданска отбрана.

" Колкото и да сме готови да не се поддаваме на усеща и страсти, първото нещо, което ти идва на разум, е боязън - такива подиуми са невиждани до момента, плашещи. Но най-трудното е, че вместо да спасяваме животи, би трябвало да откриваме тела ", добави Константинос Иманимидис, избавител.



Телата бяха превозени с коли за спешна помощ до регионалната болница в град Лариса. Там се бяха събрали близки на починалите. Катерина Вучина е изгубила брат си във влаковата злополука. Знае, че е пътувал в първия вагон.

" Майка ми даде ДНК проба с цел да разпознаят брат ми. Чакаме 4 часа да си вземем мъртвите, не знаем обаче по кое време това ще стане допустимо. Никой нищо не знае, никой нищо не може да ни каже ", споделя тя.



" Загубих брат си и татко си. Разбирате ли, брат ми беше на 15 години. Целият живот беше пред него. Обяснавят ми че било случай. Не, не е! Това е човешка неточност ", споделя момче, изгубило близки.



В болничното заведение в Лариса са настанени към 50 души, потърпевши при случая. Те са най-вече младежи на възраст от 20 до 23 години и са с разнообразни контузии, само че в устойчиво положение. Съобщава се за двама пациенти, които към момента са с заплаха за живота.

С потърпевшите и близки на починалите работят психолози и психиатри.

Вижте още в директното включване
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР