„Спасителен пояс за Газа“: Бизнесът изразява загриженост, след като Израел спря износа

...
Град Газа, Ивицата Газа – Собствениците на бизнес в Газа
Коментари Харесай

Град Газа, Ивицата Газа – Собствениците на бизнес в Газа са загрижени за бъдещето на работата си, след като Израел наложи забрана на целият износ от Ивицата Газа, преминаващ през ГКПП Карем Абу Салем.

В понеделник израелските власти обявиха спиране на търговския износ от Газа за Израел след „предполагаем опит за контрабанда на експлозиви“. Карем Абу Салем е единственият пункт, който Израел позволява да се използва за търговски пратки.

Ходът беше осъден от палестински индустриални и икономически съюзи, които предупредиха за потенциални икономически и социални последици.

„Производството надвишава местното търсене“

Уалид Балур, който управлява фабрика за производство на пластмасови тръби, каза пред Al Jazeera, че решението е било шокиращо.

„Товарехме кола с поръчка на тръби за Рамала, когато дойде решението“, каза Балур. „Имаме и три експортни поръчки по график, които трябва да излязат утре до Западния бряг, но те бяха спрени поради решението.“

Фабриката изнася около 20 процента от продукцията си – около 10 тона тръби на ден – за окупирания Западен бряг.

Балур каза пред Al Jazeera, че ръководството е трябвало да даде безсрочен отпуск на някои от 30-те работници на фабриката.

„Местното търсене е слабо и ние разчитаме главно на износа за Западния бряг“, каза той.

„Надяваме се, че това решение ще бъде отменено и ще има външна намеса за натиск върху израелската страна да го отмени.“

„Спасителен пояс за Газа“

Ауни Абу Хасира, директор на компания за доставка на риба в Газа и Западния бряг, каза пред Al Jazeera, че е изненадан от новината.

„Като търговци на риба, Западният бряг е основен пазар за нас и това затваряне ще ни накара да търпим тежки загуби ден след ден.“

В деня на затварянето на пропускателния пункт компанията на Абу Хасира трябваше да изнесе 10 тона риба за Западния бряг. Техните загуби могат да достигнат до $500 000.

„Трябваше да продадем рибата на местния пазар на половин цена. Това ни засегна не само като търговци и бизнесмени, но и като обикновени рибари. Има много засегнати групи.“

Абу Хасира посочи, че износът към окупирания Западен бряг е спасителен пояс за Газа, особено за нейния риболовен сектор.

„Продажбите на местния пазар са много слаби поради влошаващите се икономически условия“, каза той. „Моята компания зависи изцяло от снабдяването на провинция Йерихон. Това решение е смъртна присъда за моята компания, която поддържа 10 домове в Газа.“

„Колективно наказание“

Генералната федерация на палестинската индустрия в Газа осъди израелското решение на пресконференция, определяйки го като „колективно наказание“, което влошава трудностите, понесени от два милиона души в Газа, живеещи под израелска блокада в продължение на 17 години.

Уада Бсейсо, говорител на федерацията, каза пред Ал Джазира, че това решение ще повлияе значително на икономиката на Газа, особено на индустриалния сектор, в който стотици съоръжения сега са застрашени от затваряне, защото разчитат в голяма степен на износа.

Такива затваряния биха довели до загуба на работните си места на хиляди работници, каза той.

Бсейсо призова Израел да отмени решението си: „Ние спешно призоваваме за повторно отваряне на пропускателния пункт Карем Абу Салем и премахване на санкциите, които влошават тежкото положение на населението и възпрепятстват шансовете за икономическо развитие, мир и стабилност в Газа Събличане.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР