Спасителен кораб, превозващ 629 мигранти, стои изоставен в Средиземно море,

...
Спасителен кораб, превозващ 629 мигранти, стои изоставен в Средиземно море,
Коментари Харесай

Италия отказа достъп до пристанищата си на спасителен кораб с мигранти

Спасителен транспортен съд, пренасящ 629 мигранти, стои зарязан в Средиземно море , откакто новият вътрешен министър на Италия му е отказал позволение да пусне котва в пристанищата на страната.

Матео Салвини, който е водач на крайнодясната партия " Лига ", настоя, че Малта би трябвало да одобри кораба Aquarius, само че тя е отказала да го стори.

Малта пък посочи, че немската благотворителна организация SOS Méditerranée е избавила мигрантите в либийски води, което значи, че те попадат под юрисдикцията на Италия .

Италия е главният вход за мигрантите, прекосяващи Средиземно море от Северна Африка към Европа.

 Купонът за мигрантите в Италия завърши, отсече Салвини
Купонът за мигрантите в Италия завърши, отсече Салвини

Италия няма да разреши да се трансформира в бежански лагер на Европа

" Лига " даде обещание на гласоподавателите по време на неотдавнашните парламентарни избори в Италия, че ще предприеме твърда позиция към имиграцията.

SOS Méditerranée, която ръководи кораба Aquarius, съобщи, че корабът е бил инструктиран от Италианския морски избавителен координационен център да остане в сегашната си позиция - на 35 морски благи от Италия и 27 морски благи от Малта .

Отбелязва се, че мигрантите са били натоварени на кораба след шест разнообразни избавителни интервенции край крайбрежията на Либия .

Представителството на Агенцията за бежанците на Организация на обединените нации в Италия прикани " забърканите страни и участници бързо да намерят решение, с цел да разрешат на мигрантите и бежанците на борда на Aquarius да слязат безвредно и бързо ".

Много от мигрантите бяха избавени във водите, следени от Либия, нормален маршрут за незаконни мигранти, опитващи се да влязат в Европа от Субсахарска Африка.

Около 400 мигранти са били избавени от италианските военноморски сили, италианската брегова защита и търговски кораби, преди да бъдат трансферирани на Aquarius.

Сред тези, които са избавени и качени на Aquarius, са 123 непридружени малолетни, 11 по-малки деца и седем бременни дами .

Непълнолетните са на възраст сред 13 и 17 години и идват от Еритрея, Гана, Нигерия и Судан.

През предходната седмица Салвини акцентира, че Рим би трябвало да усили депортациите на мигранти , а италианското държавно управление също по този начин желае да реалокира търсещи леговище в целия Европейски Съюз - скица, която към този момент е отхвърлена от някои страни членки.

Салвини предизвести, че обмисля дейности против организации, които избавят мигранти в морето . По-рано той ги упрекна, че са в скришен сговор с трафиканти на хора.

Критиците на държавното управление акцентират, че проектът му за репатриране на мигранти е неупотребим и рискува да подстрекава расизма и да политизира филантропичен въпрос.

Спорното съглашение сред бившето държавно управление на Италия и управляващите в Либия докара до спад в общия брой на идващите от предишното лято насам, само че италианските управляващи показват, че през тази година са регистрирани 13 500 мигранти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР