Спасиха възрастна жена, изгубила се в гората край местността Блатца“,

...
Спасиха възрастна жена, изгубила се в гората край местността Блатца“,
Коментари Харесай

Спасиха възрастна жена, изгубила се в гората край местността „Блатца“

Спасиха стара жена, изгубила се в гората край местността „ Блатца “, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

В късния следобяд на 28 юни жителка на Ракитово тръгнала в планината за гъби дружно със сина си и техни близки. В региона на местността „ Блатца “ дамата се отделила от групата и поела по пътека във вътрешността в гората с желание на открие хубави гъби.

Тъй като се забавила, обезпокоените ѝ близки почнали да я търсят, само че ув и безрезултатно. Тогава, към 20:00 часа, подали сигнал на телефон 112 в Районно управление-Велинград.

За не повече от половин час бил образуван екип от униформени, пожарникари, лесничеи и близки на дамата. Те се разделили на няколко групи и почнали да претърсват региона. Ситуацията била усложнена от нелекия планински терен и разразилата се гръмотевична стихия с проливен дъжд.

Изгубилата се не носела в себе си мобилен телефон, а здравословен проблем не ѝ разрешавал да приказва и вика мощно , само че за наслада имала в себе си дребна свирка, която употребила, с цел да бъде чута.

Така на към два километра във вътрешността в гората, мокра до кости и изплашена, тя била открита от горски чиновник. Той я транспортирал с джип и я предал на околните ѝ.

Това е вторият следващ случай в границите на една седмица на сполучливо издирени хора, изгубили се в планината, и мотив за припомняне на съществени препоръки към феновете на планинския туризъм:

- по опция не ходете в планината сами, придвижвайте се в група и не се отклонявайте от маршрута на останалите
- в случай че ще вършиме преход, дано е плануван за сутринта, а не за късния следобяд или вечерта
- постоянно носете в себе си зареден мобилен телефон, джобно ножче, фенерче и подобаващи облекла
- преди да предприемете поход, уведомете за това свои близки
- използвайте за напредване единствено маркирани горски пътеки и не се отклонявайте от тях
- при нужда и в потребност подайте сигнал на телефон 112. Ако нямате обсег на мобилния телефон, намерете място с обсег, подайте сигнала, не прекъсвайте връзката и прецизно изпълнявайте инструкциите, които ще ви бъдат дадени
- в случай че се наложи да пренощувате навън, не губете наличие на духа, изберете подслон или се направете подобен до идване на утрото
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР