Спаси София е против нов заем за 15 млн. лв.

...
Спаси София е против нов заем за 15 млн. лв.
Коментари Харесай

Спаси София: Заем за ЦГМ само след реформи

Спаси София е срещу нов заем за 15 млн. лева за ЦГМ без никакви промени. Това излиза наяве от позицията им, изпратена до медиите.
В неделя стана ясно, че от Центъра за градска подвижност възнамеряват да изтеглят сумата, с цел да покрият загубите от рецесията след пандемията от ковид. Ръководството на ЦГМ е внесло за разглеждане в Столичния общински съвет настояването за заем.
Градските деятели споделят, че загубите в градския превоз и паркирането са факт, само че проблемите няма да се решат единствено с вземането на следващия заем. “Необходими са съществени промени освен в структурата на сдружението, само че и на метода, по който е проведено платеното паркиране . Категорично сме срещу нови отговорности, които всички софиянци ще плащаме години наред, без да бъдат запушени течовете и без да се усъвършенства работата и успеваемостта на ЦГМ ”, споделят от Спаси София.
Независимият общински консултант Борис Бонев напомня, че преди няколко седмици е внесъл отчет за промяна на паркирането в София, с който работата на сдружението да стане по-ефективна и транспарантна. “ Предлагам понижаване на безплатните и безкрайни служебни абонаменти за институциите , които узурпират паркингите и обществените пространства в центъра и носят чиста финансова загуба за Столичната община. Не мога да схвана упорството на ръководещите от ГЕРБ да пазят този абсурден комфорт за институциите, а в същото време поддържат изтегляне на заем за покриване на дупки. Този фасон на работа не може да продължи. ” - безапелационен е Бонев.
“Искам цялостна проверка и нов самостоятелен одит на ЦГМ, тъй като доверието на софиянци към ръководството му от дълго време е изчерпано. След многомесечна работа за намиране на общински терени за строителство на паркинги в кварталите, предложихме и самодейност за създаване на 10 монтажни паркинга в кварталите, с нови над 3500 места. ЦГМ не може да продължи да взима десетки милиони на година от паркирането и да не влага нито лев в построяването на паркинги. Това е безсрамие, не ръководство. ” - счита Бонев.
От Спаси София считат, че точно рецесията е мотив за реформиране на сдружението, започване на от дълго време чаканите вложения в паркингите, цифровизация на услугите и усъвършенстване на структурата и щата на общинското сдружение.
ЦГМ имат автомобил за автоматизиран електронен надзор на паркирането, само че не го употребяват . Вместо това, плащаме на войска от 170 контрольора, които ревизират зоните, чиито заплати ни костват над 2 млн. лева годишно. В сдружението има дублиращи звена, а процесите са остарели и неефективни. Кога, в случай че не в този момент, когато бюджетът на София понижава, ще се осмелят ръководещите от ГЕРБ да създадат отлаганата промяна ”? - пита риторично Борис Бонев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР