Спасението на българските евреи през Втората световна война е резултат

...
Спасението на българските евреи през Втората световна война е резултат
Коментари Харесай

Радев: Спасението на българските евреи е резултат на нравствения капитал на цели поколения

Спасението на българските евреи през Втората международна война е резултат на нравствения капитал на цели генерации, съобщи президентът Румен Радев. Той насочи обръщение по случай 79 години от спасяването на българските евреи.

По думите му по традиция на 10 март означаваме светлия героизъм на спасението на българските евреи и в това време скърбим за всички жертви на онази жестока и мрачна ера.

" През 1943 година българският народ безстрашно устоя едно от огромните си исторически тествания и направи това, което малко на брой други в Европа съумяха или пожелаха да сторят. Фундаментът на това избавление бе в големия духовен капитал на цели генерации. Надгради го будната съвест на България – православната черква, народни представители, политически и публични водачи, болшинството елементарни българи ", добавя Румен Радев.

Държавният глава прибавя, че отхвърлили удобството на конформизма, изправили се против безразличието, предците ни не са разрешили депортацията на своите съседи, съученици и другари евреи. Така те завещаха и на нас парченце от своята смелост и героизъм, от вярата в човешкия живот, декларира Румен Радев.

" През последните дни живеем с чувството, че светът се намира на исторически кръстопът, който може да възроди непростими неточности от предишното, да посее семената на нови неправди и премеждия. Ето за какво през днешния ден образецът на нашите предшественици грее изключително блестящо. И не е случайност, че доста българи, почтени техни наследници, отварят сърцата си – този път за почтените жертви на една братоубийствена война ", акцентира Румен Радев.

Според него историята за чудото, сътворено от дребна България в най-мрачните за Европа години, би трябвало да се споделя.

" За да не забравяме, че с общи старания можем да се сплотяваме към положителното и да даваме вяра там, където е най-нужна ", приключва президентът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР