Спас Мерджов, деветокласник от Пазарджик, спечели Специалната награда от Деветия

...
Спас Мерджов, деветокласник от Пазарджик, спечели Специалната награда от Деветия
Коментари Харесай

Деветокласник от Пазарджик спечели високо отличие от Пловдив...

Спас Мерджов, деветокласник от Пазарджик, завоюва Специалната премия от Деветия Национален конкурс " Въведение Богородично " в раздел " Рисунки и икони ", проведен от Пловдивската митрополия. Младежът получи влиятелното отличие от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. 

Спас Мерджов е възпитаник в 9 а клас на Езиковата гимназия в Пазарджик и с изключение на немския език има и друга пристрастеност – рисуването. Участва в школата по изобразяване на Светозара Кузева при читалище " Виделина " от 5 клас. Неговият нюх към детайла и внимателно ударение кара картините му да „ приказват “. Те излъчват духовна мощ, тъй като той твори с непринудена, вътрешна хармония, през които прозират невидимите измерения и положения на духа.

Точно този нравствен нюх прави картините му по-различни и с помощта на това завоюва влиятелното отличие.

Целите на състезанието за рисунка и литературна творба са да подтиква креативните заложби и изяви на учениците да изразят възприятията и вълненията си във връзка християнския празник; да вникнат в ролята и значимостта на фамилията – да съхранява любовта, да възпитава децата си във религия, благочестие, респект и почитание към родителите, както дребната Мария – Св. Богородица, с цел да може човек най-пълноценно да извърши своята задача в света.

Участниците в тазгодишното издание на съревнованието са били над 190 от 15 учебни заведения и детски градини от Пазарджишко. В храма „ Успение Богородично “ в регионалния град е подредена галерия от техни произведения, която ще остане в катедралата до Предпразненството на Рождество Христово – 20 декември. Всеки от участниците е получил грамота, подписана персонално от Пловдивския митрополит. Сред отличените деца и възпитаници в другите възрастови групи има общо 10 представители от Пазарджишка област.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР