Спадът в цените на петрола от миналата седмица продължи и

...
Спадът в цените на петрола от миналата седмица продължи и
Коментари Харесай

Цените на петрола продължават да се понижават и през новата седмица

Спадът в цените на петрола от предходната седмица продължи и през днешния ден - на фона на опасенията по отношение на слабото търсене в Китай, макар че продължаващите геополитически опасности към Близкия изток и Русия ограничиха понижението.

Фючърсите на вид Brent губят 55 цента, или 0.67%, до 81.53 $ за барел, до момента в който цената на щатския лек недопечен нефт (WTI) отстъпва с 57 цента, или 0.7%, до 77.44 $ за барел.

И двата бенчмарка поевтиняха през предходната седмица, като брентът изгуби 1.8% а WTI - 2.5%, в резултат на изнесени данни от Китай, предполагащи по-слабо търсене в най-големия вносител на суровината в света.

" Опасенията по отношение на слабото търсене в Китай натежаха над удължаването на рестриктивните мерки в производството на ОПЕК+, " съобщи пред Reuters Хироюки Кикува, президент на NS Trading, поделение на Nissan Securities.

Експертът добави, че разнопосочните сигнали от страна на данните за заетостта в Съединени американски щати са предиздвикали някои трейдъри да поправят позициите си.

" Въпреки това, загубите ще бъдат лимитирани от повишения геополитически риск, на фона на вероятността да не бъде реализирано помирение във войната сред Хамас и Израел и че спорът може да се разрасне и към Русия и нейни съседи, " споделя той.

Изнесените в петък данни демонстрираха, че растежът на заетостта в Съединени американски щати се форсира през февруари, само че покачването на безработицата и скромното нарастване на заплащането оставиха в играта предстоящото намаляване на лихвите от страна на Федералния запас през юни.

Миналата седмица Китай си сложи цел за към 5% стопански напредък през 2024 година, която доста анализатори дефинираха като амбициозна без още доста тласъци.

Вносът на недопечен нефт от страна на Китай нараства на годишна база през първите месеца на годината, само че бележи спад, спрямо предходните месеци, демонстрираха изнесени в четвъртък данни.

С това наклонността за намаляващи покупки от страна на най-големия покупател на суровината в света беше продължена.

Откъм предложение, Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружници, известни общо като ОПЕК+, реализираха съглашение по-рано през месеца за продължение на доброволните ограничавания на добива с 2.2 млн. барела дневно и през второто тримесечие на годината.

" Това продължение на рестриктивните мерки може да докара до стягане на пазара, защото търсенето се възвръща от сезонното си мъртвило, " споделят анализатори от ANZ Research.

В Близкия изток основният водач на Хамас Исмаил Хание упрекна в събота Израел, че бави договарянията за преустановяване на огъня и че отхвърля настояването на Хамас за слагане на завършек на войната в Газа, само че съобщи, че групировката продължава да търси решение за договаряния.

Напрежението пораства и в Русия и нейни съседки, повишавайки опасенията по отношение на възможна ескалация на спора отвън Украйна, споделя Кикукава от NS Trading.

В четвъртък президентът на Молдова подписа съглашение за съдействие в региона на защитата с Франция, заявявайки, че Русия възобновява напъните си да дестабилизира нейната страна и че в случай че Владимир Путин не бъде спрян в Украйна, ще продължи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР