Спадът в българо-македонските отношения започна, когато страната ни поиска неин

...
Спадът в българо-македонските отношения започна, когато страната ни поиска неин
Коментари Харесай

Експерт: Поискахме да сложим за почетен консул еквивалент на Делян Пеевски в С. Македония

„ Спадът в българо-македонските връзки стартира, когато страната ни изиска неин почетен консул в Македония да е локален предприемач, който е техният еквивалент на Делян Пеевски – Йордан Камчев(ски). Той има голям бизнес и оказва помощ доста на опозиционната ВМРО-ДПМНE. Тогава Скопие отхвърли и аз нямам визия за какво избрахме персона, която основава такова голямо напрежение в нашата съседка. “
Това съобщи специалистът по Западните Балкани Николай Кръстев в предаването „ По острието с Калоян Константинов “.

„ Антибългарската акция в Македония се води само от медиите на ВМРО-ДПМНЕ, не от държавните медии. След нашите осъществявания с блокирането на преговорната рамка евентуално и те ще стартират. Едното Вътрешна македонска революционна организация се нуждае от точки преди изборите през март, а на другото му трябват, с цел да бутне държавното управление на Зоран Заев “ - по този начин Кръстев изясни непрекъснатите кавги, които се основават от Вътрешна македонска революционна организация в страната ни.

Той се съгласи, че България също води дейна антибългарската акция с дейностите си в западната ни съседка, с които само оказва помощ на най-върлите ни съперници в лицето на Никола Груевски и неговата партия:



Кой е юристът на групата в България, която се афишира за македонстваща? Това е висшият представител на ВМРП-ДПМНЕ Микеновски, който през Facebook дирижира напрежението сред двете страни. Темата се подхваща от ВМРО-ДПМНЕ и се подмята на нашите патриоти тук, които скачат: „ Ето, виждате ли, те не са не запомнили настояванията си за македонско малцинство “. Истината е, че ни пускат корабчета по реката. “

Според Кръстев на Балканите сега се пресичат ползите на Китай, Русия, Съединени американски щати и Европа. Затова България има максимален интерес да интегрира Западните Балкани в Европейски Съюз допустимо най-скоро, само че тя в действителност блокира този развой. По този метод излиза, че работим в интерес на Пекин и Москва и срещу Брюксел и себе си.

Журналистът посочи, че през последните 30 години, и изключително последните три, страната ни е изгубила златни шансове да навлезе културно, стопански и медийно в западната ни съседка.

„ Питах Зоран Заев за какво от 2017 година нито един българин не е вкаран като народен представител от ръководещото болшинство. Знаете ли какво ми сподели? „ Вашите хора не можаха да се схванат “. България е имала късмет да вкара македонски българин като народен представител, само че сме се провалили. Хората, които стачкуваха за свалянето на Груевски, всеобщо бяха българи “, акцентира Николай Кръстев.

Той предлага да се постави завършек на нелепия спор за Гоце Делчев, като се построи автомагистрала сред София и Скопие, която да носи неговото име и да символизира връзката сред двата народа. Освен това общата търговия и културен продан са в пъти по-добри тактики за развиване на връзките сред двете страни.

„ България и Македония могат да имат общи посолства по света. Общо посланичество в разнообразни институции. Да работим в НАТО и Европейски Съюз по общи въпроси. Общи медии даже. Ние не знаем какво се случва оттатък границата. Вие знаете ли какъв брой души са заболели в Македония от КОВИД? Не, по какъв начин ще знаете. Дори този най-елементарен образец ни демонстрира, че не се познаваме, само че доста желаеме да се поучаваме “, споделя Кръстев и продължава:

„ Нямаме безусловно никаква тактика за българите в чужбина. Защо не разпространяваме наши медии там? Или най-малко да купуваме часови пояси в дадени районни канали и да приготвяме стратегия за тях. Ние изцяло сме ги отрязали. Направете общи медии, направете българска медиа с публицисти от Молдова, Украйна, Сърбия и Македония. Направете самобитна Си Ен Ен мрежа на българските общности. Не единствено те да знаят какво се случва тук, само че и ние там. “

България имитира Русия в държанието си към Македония

Вместо това страната ни се пробва да води патерналистична политика по отношение на Македония, която много припомня на отношението на Русия към нас самите. Там елементарните хора не са осведомени с същинската история, а вместо това имат вяра на политическата агитация.

„ Договорът за добросъседство споделя, че няма македонско малцинство у нас. Той споделя и че имаме обща история. Вие единствено с този контракт да ходите в центъра на Скопие и да го показвате на хората – никой нищо няма да ви каже. Ами за какво се караме тогава? Какво желаеме? Да върнем Никола Груевски на власт ли? Най-яростният съперник на България Мицковски ли? Защото това ще стане най-после.

България би трябвало да излезе от кръга на размишление, че нашите причини за Северна Македония постоянно са верни и всички ни схващат. Трябва да вършим реалполитика. Няма по какъв начин да разбираем на съседите ни на запад от нас, че са българи. Нека сме наясно с това. Езикът, който те приказват, е към този момент македонски, те също се дефинират за македонска нация. В самото македонско общество текат процеси за изясняване на историческата истина, която беше деформиране повече от 100 години от кралска и Титова Югославия “, изяснява Николай Кръстев.

Според него македонците си дават доста ясна сметка за близостта сред нашите нации и че България е „ тяхната врата към Европейски Съюз “. Сближаването на страните ни обаче никога няма да стане, в случай че едната непрекъснато хока другата и се държи пренебрежително:

„ София и Скопие са като двама братя, живели през годините в разнообразни условия – единият очевидно е постигнал повече, а другият по-малко. Това обаче не е причина по-успелият и с по-хубав и европейски изглеждащ дом да отиде в къщата на своя по-малък брат и да му каже: прозорецът ти е килнат, тъкмо тази завивка ли откри да постелиш и така нататък Не е належащо непрекъснато да се изяснява на другия какъв брой е посредствен и по какъв начин бърка.

Македония е доста друга от сантименталните ни показа. Там има разнообразни етноси, измежду които част са албанците, другите се дефинират като македонци, третите като българи. Говорил съм и с македонски българи. Те ми споделят: „ Ние не желаеме да бъдем вписани публично в конституцията на страната, тъй като не желаеме да внасяме в допълнение ерес в македонския политически живот и да ни сочат с пръст “.

Въпреки това Кръстев признава, че огромна част от македонците са елементарни хора, които са жертва на югославската индоктринация през последните 70 година Той самият неведнъж е казвал на тамошни политици, че учебниците по история би трябвало да бъдат изчистени от обвиняванията, че българите са татари и фашисти.

„ С управлението на Никола Груевски и ВМРО-ДПМНЕ не можеше въобще да се беседва. Той вкара детайла на политическата инструментализация на архаичното минало на Македония, което няма общо с действителността. Той трансформира центъра на Скопие в „ Дисниленд “ и най-после даже нямаше достолепие, ами избяга с унгарска дипломатическа кола през Албания, Черна гора и Сърбия, с цел да се скрие при другия чудноват детайл на европейския политически пейзаж – Виктор Орбан “, споделя специалистът.

Макар София да е права значително във възмущението си от сходни неща, тя би трябвало да поеме към по-прагматичен, а не прочувствен път към Скопие и да покаже великодушието, което се поставя на по-силния. Вместо това ние не вършим и най-малки жестове към тях.

„ Преди няколко месеца Македония стана 30-ия член на НАТО. Дойдоха самолети чак от Щатите, с цел да прелетят над Македония и да я поздравят за участието в Алианса. Гръцки самолети също го направиха. А България не откри за оправдано да изпрати даже един боен аероплан, с цел да поздрави Скопие. Ето за това приказвам “, даде за образец Николай Кръстев.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР