Спадът на цените на жилищата в света напоследък до голяма

...
Спадът на цените на жилищата в света напоследък до голяма
Коментари Харесай

Спадът в цените на жилищата в света е приключил, очаква се нов ръст през 2024 г.

Спадът на цените на жилищата в света в последно време значително е завършил, като упованията са междинните жилищни цени на огромните пазари да намалеят по-слабо от прогнозите при започване на годината и да набъбнат през 2024 година, сочи допитване на Ройтерс измежду имотни анализатори.

Двуцифрените намаления на цените, които анализаторите предвидиха по-рано тази година поради растящите лихви по ипотечните заеми, не са се сбъднали изцяло, защото по-високите спестявания на семействата, лимитираното предложение и растящата имиграция са лимитирали спадовете.

Значително по-високите лихви по ипотечните заеми вследствие на над едногодишно повдигане на лихвите от основни централни банки не са засегнали всички хора.

Много притежатели на жилища, които са взели евтини ипотечни заеми в дългия интервал на съвсем нулеви лихви, изключително тези в Съединени американски щати, са решили да останат в дома си. Това лимитира предлагането и интензивността на жилищния пазар.

Но това е неприятна вест за купувачите на първо жилище, които от години остават настрана от пазара поради затегнатото предложение и бяха изключени от него поради мощния растеж на цените по време на пандемията от Ковид-19, когато притежатели на съществуващи жилища предлагаха по-високи от техните предложения и тласнаха цените на жилищата до двуцифрен годишен растеж.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР