Спадът на пазара е добър момент за купувачите. Само погледнете

...
Спадът на пазара е добър момент за купувачите. Само погледнете
Коментари Харесай

Производител на чипове заложи 60 млрд. долара на софтуер. Ще се изплати ли залогът

Спадът на пазара е добър миг за купувачите. Само погледнете софтуерната промишленост. Технологичният показател Nasdaq падна с 30% от пика си през ноември и се подписват куп покупко-продажби. Microsoft работи върху покупката на производителя на видеоигри Activision Blizzard за 69 милиарда $. От март частната капиталова компания Thoma Bravo е похарчила 18 милиарда $ за две компании за корпоративен програмен продукт. Илън Мъск е може би напът да купи обществената мрежа Twitter.

Странна договорка, само че единствено на пръв взор
Най-новата огромна договорка наподобява извънредно. На 22 май Bloomberg заяви, че производителят на полупроводници Broadcom, с пазарна оценка 214 милиарда $, възнамерява да. Няколко дни по-късно договорката беше оповестена, а цената й е 61 милиарда $. Производител на чипове, който купува софтуерна компания, може да наподобява необичайно. Но Broadcom направи същото нещо в предишното с изумителен триумф. Може ли да повтори трика?

Broadcom е чудноват звяр. Започна живота си като Avago Technologies, производител на чипове с централа в Сингапур. Тази компания купи редица други производители на чипове, в това число Broadcom, от която взе името си. През 2018 година се опита да купи Qualcomm, конкурентна компания за полупроводници, за 130 милиарда $. Това щеше да бъде най-голямото софтуерно придобиване на всички времена. Тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп в последна сметка анулира договорката от съображения за национална сигурност, защото Broadcom беше задгранична компания (въпреки че беше в развой на пренасяне на централата си в САЩ).
Реклама
След това Broadcom промени курса. По-късно през 2018 година тя изненада промишлеността, като купи софтуерната компания Technologies за 19 милиарда $. През идната година закупи и Symantec, известната компания за киберсигурност, против 11 милиарда $. Мотивацията не беше да свърже своите чипове с новите си придобивки, а да ръководи софтуерните компании по-изгодно. Намаляването на разноските и в двете компании навреди на бъдещите вероятности за напредък, само че оказа помощ за облагите. Оперативните маржове в софтуерните звена на Broadcom набъбнаха от към 30% преди поглъщанията до към 70% през днешния ден.
Превръщане в софтуерен конгломерат
Този метод в жанр частен капитал трансформира Broadcom в софтуерен конгломерат. Днес 26% от приходите му идват от програмен продукт. С VMware може да нарасне до 45%. Преминаването към програмен продукт също по този начин увеличи общите оперативни маржове на Broadcom, които набъбнаха от 15% през 2016 година до 32% през днешния ден - измежду най-хубавите в бранша на полупроводниците. Инвеститорите наподобяват удовлетворени. Цената на акциите на Broadcom съвсем се удвои през последните две години спрямо 60% нарастване за показателя на производителите на чипове phlx.
Антитръстовите регулатори са все по-предпазливи към огромните софтуерни сливания. Реклама
В доста връзки най-новата облага на Broadcom прилича предходните му триумфи. Подобно на Symantec, VMware продава инфраструктурен програмен продукт и управлява огромен дял от този пазар. Според изследователската компания Gartner компанията държи към 72% от пазара за виртуализация на сървъри - технология, която й оказа помощ да бъде пионер. Друга аналогия е, че услугите му са " лепкави ", отбелязва Стейси Расгон от брокерската компания Bernstein. За съществуващите клиенти е мъчно да се откажат, тъй като разчитат на софтуера на VMware, с цел да ръководят своята сървърна инфраструктура.

Но Broadcom може да се бори да повтори предходните си триумфи. Антитръстовите регулатори са все по-предпазливи към огромните софтуерни сливания. И макар че двете компании не се конкурират директно, Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати към този момент проверява дали Broadcom е принудила клиентите да подписват изключителни съглашения, които затрудняват придобиването им. Друг риск е културен конфликт. Миналата година sas Institute отхвърли офертата на Broadcom за усвояване. Част от аргументите беше, че чиновниците се притесняваха, че тактиката за понижаване на разноските ще постави завършек на техните офис преимущества.

И някои се тормозят, че стремежът на Broadcom към облаги ще значи, че VMware пропуща по-голям триумф. Компанията възнамерява да усили своите абонаменти и облачни услуги от 25% от продажбите в този момент до към 40% до 2025 година По този метод тя " има късмет да стане базата, от която множеството компании употребяват облака ", твърди Патрик Мурхед, анализатор на чип промишлеността. Намаляването на вложенията и маркетинга би задушило тези старания тъкмо когато облачните калкулации процъфтяват.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Имена 1 Политика 2 Свят 3 Транспорт 1 Имена 2 Войната в Украйна 3 Енергетика Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР