Спадът на нивото на водите на Лоара във Франция достигна

...
Спадът на нивото на водите на Лоара във Франция достигна
Коментари Харесай

Река Лоара във Франция спадна до нови рекордно ниски нива


Спадът на равнището на водите на Лоара във Франция доближи нов връх. Заради сушата притоците на реката пресъхнаха, оповестява Българска телеграфна агенция.

Френската река Лоара, фамозна със стотиците живописни крепости около крайбрежията ѝ, поначало е плитка. Но тази година даже плоскодънните туристически корабчета, които я кръстосват, също мъчно плават по нея поради намаляването на равнището ѝ в резултат на рекордното засушаване.

Пресъхването е толкоз осезаемо, че на някои места, даже на към 100 км от вливането ѝ в Атлантическия океан, пясъчните ѝ крайбрежия към този момент се простират докъдето стига погледът, образували са се огромни острови, които даже са се свързали с брега, и на процедура хората могат умерено да пребродят дистанцията от единия до другия ѝ бряг.

В долината на Лоара - която е обект от Световното завещание на ЮНЕСКО и е известна с величествените си крепости като Шамбор, Шенонсо и Азе льо Ридо - и преди са регистрирани рекордни спадове на водите, само че тазгодишното засушаване е мотив за паника, сподели Ерик Соке, който дава отговор за хидрологията в Националния институт по агрономични проучвания на Франция.

" Притоците на Лоара са изцяло пресъхнали. Това е невиждано ", сподели той. " Състоянието на Лоара е мотив за паника ", добави той.

Ниското равнище на реката е проблем за рибата, само че то ще спадне още повече, в случай че управляващите не изтърван вода от язовирите в Носак и Вилре, издигнати през 80-те години ненапълно и с цел да подсигуряват охлаждането на реакторите на атомните електроцентрали по поречието на реката.

Четирите централи - в Белвил, Шинон, Дампиер и Сен Лоран - са с обща мощ от 11,6 гигавата, което е близо една пета от производството на електрическа енергия във Франция.

При състояние че сега няколко централи на компанията " Електрисите дьо Франс " не работят по механически аргументи, а други работят с понижена мощ поради ниските равнища на водите, затварянето на следващата централа по поречието на Лоара може да увеличи цените на електрическата енергия в цяла Европа.

Туристите и локалните поданици са впечатлени, само че и стреснати от гледката на крайбрежията на реката, които са се оголили от спада на водното равнище.

" Дори през 1976 година равнището не беше толкоз спаднало ", споделя Брижит Габори Дьофоа, която от дълги години живее на брега на реката.

Същевременно броени дни откакто Франция пострада от горски пожари, проливни дъждове наводниха част от парижкото метро, а в Южна Франция вилняха стихии. Въпреки това в някои села трябваше да бъде карана вода с цистерни, защото естествените извори пресъхнаха.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР