Спадът на жилищния пазар в Австралия увеличи възможността за понижаване

...
Спадът на жилищния пазар в Австралия увеличи възможността за понижаване
Коментари Харесай

Евтините жилища в Австралия вече заплашват банките и икономиката

Спадът на жилищния пазар в Австралия усили опцията за намаление на рейтинга на дълга на огромните банки в страната, съгласно отчет на Pacific Investment Management Company (Pimco), представен от Bloomberg.

" Станахме по-предпазливи с външните заеми на австралийски банки. Вероятността за пазарно задвижено намаление, което да докара до това огромни банки да изгубят рейтинга си AA- за пръв път в историята, в този момент е по-висока от преди ", предизвестяват от Pimco в известие към клиентите, направено от анализатори и портфейлни мениджъри, в това число Таоша Уанг.

Цените на жилищата в Австралия падат от 12 месеца, заради по-строгите стандарти за кредитиране и увеличената досегаемост.

 Централната банка не подвига лихвите, защото цените на жилищата падат
Централната банка не подвига лихвите, защото цените на жилищата падат

Въпреки че централната банка резервира лихвените проценти в последните 2 години, разноските за обслужване на дълга започнаха да нарастват, като 3 от 4-те най-големи банки подвигнаха основните лихви по ипотеки в отговор на по-високите разноски за финансиране.

Увеличение на лихвите по ипотечните заеми с 200 базисни пункта може да увеличи погасителните вноски на кредитополучателите от 38% от приходите им преди налози до близо 48%, пресмятат от Pimco. Това значи, че достъпността на жилищата ще се утежни до равнища последно следени по време на международната финансова рецесия.

По-строгите правила за кредитиране и по-бавният пазар на жилища ще се отразят върху потреблението на семействата и ще накарат централната банка на Австралия да продължи да задържа лихвите, настояват от Pimco.

 Четирите най-рискови жилищни пазара в света
Четирите най-рискови жилищни пазара в света

Проблемите на имотния пазар заплашват икономическата интензивност

Това поддържа оценката им, че неутралната съществена рента на централната банка - която нито подтиква стопанската система, нито я охлажда - в този момент е към 3% спрямо предстоящите от паричната институция 3.5%.

Повече от 60% от заемите в австралийски банки са за жилищни парцели, най-високият дял в развития свят и над 2 пъти по-висок от този в Съединени американски щати, съгласно данните на Международния валутен фонд.

Макар Pimco да стига до извода, че Австралия " няма предпоставки за злополука на жилищния пазар ", компанията чака цените да продължат да падат. Тя предвижда спад от 10% през идващите няколко години, наблягайки спада в цените за търг като сигнал за " понижената ликвидност на физическия пазар, която постоянно предвещава по-нататъшни спадове на цените ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР