Спад в цените на хляба след падането на ДДС отчитат

...
Спад в цените на хляба след падането на ДДС отчитат
Коментари Харесай

Хлябът е най-евтин в София

Спад в цените на хляба след рухването на Данък добавена стойност регистрират производителите. В другите региони на страната обаче антикризисната мярка се отразява по друг метод.

Данните са на база изследване на Комисията за отбрана на потребителите. От 24 юни до края на септември комисията следи стоките от първа нужда в комерсиалната мрежа. И данните дотук демонстрират, че междинното понижение на цената на най-масовия бял самун и самун Добруджа е 14 %.

Тези 14 % обаче не са идентични на всички места, като в София хлябът е с едни от най-ниските цени в страната. За сметка на това Варна, Пловдив и Бургас са с най-високи цени. В Русе цената на хляба също е над междинната за страната.

Вече два месеца у нас хлябът не се полза с Данък добавена стойност. Ефектът от тази мярка всеки усеща друго. Сметките на производителите също са други.

От близо 30 години Николай Кайджиев се занимава с произвеждане и продажба на самун и хлебни произведения в София. Макар разноските му в последните месеци да порастват, рухването на Данък добавена стойност за хляба му дава опция да понижи и цените за крайните клиенти с 15 %, споделя Българска национална телевизия.

Това понижение на Данък добавена стойност то изигра роля като въздържане на покачването и лек спад на цените, всички цени имат леко придвижване нагоре и затова не може да се доближи 20-процентовия спад, колкото е самото Данък добавена стойност, само че въпреки всичко при нас се отрази и има спад ", сподели Кайджиев.

За Милен Ангелов, притежател на единствената останала селска фурна в Русенско, рухването на Данък добавена стойност е дало опция да понижи цените с 10 стотинки, само че сметките му стартират да излизат все по-трудно:

" Брашното е 45-48% от себестойността на един самун. Енергията е сред 25 и 27%. И оттова идва това да не се отразят тези 20% на себестойността на един самун. Парите отиват за висок ток, нафтата е висока, и най-много заплати. Заплатите се подвигнаха, нямаше метод просто да не ги вдигнем – хора експерти, изключително в тази област, няма ", изясни Ангелов.

Фактът, че рухването на Данък добавена стойност за хляба се отразява друго на цените за крайните клиенти в другите елементи на страната, откриват и от Комисията за отбрана на потребителите. Но има и една позитивна наклонност:

" Цената остана устойчива. Сравнявайки с други артикули от първа нужда, където имаме покачване сред 5 и 18 % при другите продукти, при хляба това нещо не се следи ", разяснява Иван Френкев, ръководител на КЗП.

Производители обаче споделят, че в случай че цената на силата продължи да пораства, това ще изяде опциите им да поддържат понижението в цената на насъщния.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР