Спад в оптимистичните очаквания за световния икономически растеж в глобален

...
Спад в оптимистичните очаквания за световния икономически растеж в глобален
Коментари Харесай

Песимистите за развитието на икономиката сред бизнеслидерите стават все повече

Спад в оптимистичните упования за международния стопански напредък в световен мащаб и за първи път повече песимисти, в сравнение с оптимисти измежду ръководителите на компании в България. Това демонстрира обичайното изследване измежду представителите на бизнеса, проведена от " ПрайсуотърхаусКупърс " (PwC).

Тази година то обгръща 1378 изпълнителни шефове от компании в 91 страни, като в него има и 68 шефове на компании от България. Това е четвъртото издание на изследването у нас, като за първи път оптимистите за развиването на стопанската система за по-малко (36%) от песимистите. Преди година 71 на 100 от интервюираните в България чакаха по-добри дни за бизнеса.

По-трезви настройки за бъдещето

Данните на PwC демонстрират, че на всички места по света бизнес водачите споделят по-трезви настройки за бъдещето, като тази година 42% от участниците в изследването чакат темпът на международния стопански напредък да нарасне, по отношение на 57 на 100 година по-рано.

" След рекордния скок на оптимизъм, който се наблюдаваше предходната година в международен мащаб, в този момент сме очевидци на отрезвяване и по-предпазливи изявления за нескончаем стопански напредък ", разяснява Албена Маркова, съучастник Консултантски услуги в PwC България.

Бизнесмени у нас са по-уверени във опциите си

Същевременно, българските бизнес водачи са доста по-уверени във опциите организациите им да осъществят растеж в приходите през 2019 година по отношение на своите сътрудници по света и в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). 60% от участниците у нас са извънредно уверени в увеличението на приходите на компанията си през 2019 година по отношение на 35% в света и 37% в ЦИЕ.

Когато става въпрос за това, по какъв начин ще се реализира плануваният растеж в приходите, погледите на всички места се обръщат във вътрешността към организацията, като 82% от участвалите в изследването у нас показват като най-важни ограниченията за оперативна успеваемост.

Най-важните страни за българския напредък

Когато става въпрос за географска агресия, бизнес водачите концентрират вниманието си към близки до тях страни. Участниците от България разпознават Румъния като втора по значителност страна за растежа на бизнеса им след Германия, която е безспорен водач за поредна година.

Тази година във всички райони бизнес водачите демонстрират доста по-фокусирано внимание върху заканите, които са от директно значение за оперативния бизнес.

Свръх регулациите като съществена опасност

Има отлив от вниманието, което се обръща на тероризма и измененията в климата. Дава се по-голяма тежест на закани, които имат директно въздействие върху организациите, като свръхрегулираността на бизнес средата продължава да е опасност номер едно (35% от световните бизнес водачи я възприемат като риск), последвана от несигурността от държавните политики, съществуването на основни умения в чиновниците, комерсиалните спорове и кибер заканите.

За разлика от световните бизнес водачи, които виждат неналичието на основни умения като съществена спънка за опцията на организацията да основава нововъведения, то съгласно 64% от българските бизнес водачи неналичието на основни умения в чиновниците въздейства най-вече на качеството на продуктите/услугите им и на прекарването на клиентите.

Фокус за българските бизнес водачи (58%) е също потреблението на технологиите в организациите като източник на напредък. Все повече бизнес водачи възприемат изкуствения разсъдък като основен за растежа на бизнеса и считат, че въздействието, което той ще окаже върху метода на работа, ще е по-голямо от това на интернет революцията. Според анкетата 37% от интервюираните в България имат намерение да стартират да употребяват изкуствен интелект в бизнеса си в границите на идващите три години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР