Спад в бизнес сектора отчитат от НСИ. През август 2022

...
Спад в бизнес сектора отчитат от НСИ. През август 2022
Коментари Харесай

НСИ: Бизнес климатът у нас е в спад

Спад в бизнес бранша регистрират от Национален статистически институт. През август 2022 година общият индикатор на бизнес климата понижава с 3,4 пункта по отношение на предходния месец. По-неблагоприятен бизнес климат е регистриран в индустрията, търговията на дребно и бранша на услугите, а в строителството индикаторът резервира нивото си от юли, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ), предава.

Съставният индикатор „ бизнес климат в индустрията “ се намалява с 3,4 пункта. Оценките на промишлените бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията са резервирани, като и упованията им за идващите 6 месеца се утежняват. Същевременно анкетата регистрира и понижение на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено с неподходящи упования за индустриалната интензивност през идващите 3 месеца.

Най-сериозните проблеми за развиването на бизнеса в бранша не престават да бъдат несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ, посочени надлежно от 59,8 и 30,6% от предприятията.

Бизнес климатът в строителството резервира нивото си от юли. По мнение на строителните бизнесмени актуалната строителна интензивност се прави оценка като удобна, като и прогнозите им за активността през идващите 3 месеца се усъвършенстват.

Несигурната икономическа среда, цените на материалите и дефицитът на работна мощ остават главните фактори, затрудняващи активността в бранша.

Съставният индикатор „ бизнес климат в търговията на дребно “ спада с 9 пункта вследствие на резервираните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Неблагоприятни са и прогнозите им по отношение на размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите 3 месеца.

Най-сериозното усложнение за развиването на бизнеса продължава да е несигурната икономическа среда. На второ и трето място са конкуренцията в сектора и незадоволителното търсене, като през последния месец се регистрира усилване на отрицателното им въздействие.

Бизнес климатът в бранша на услугите се намалява с 1 пункт, което се дължи на неподходящите упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията през идващите 6 месеца. Мненията им по отношение на актуалното и предстоящото търсене на услуги са също по-резервирани.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и дефицитът на работна мощ остават главните спънки за активността на предприятията, като по отношение на юли се следи повишаване на негативното влияние на първия и втория фактор.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР