Спад от 73% в популациите на бозайници, птици, земноводни, влечуги

...
Спад от 73% в популациите на бозайници, птици, земноводни, влечуги
Коментари Харесай

WWF: Над 70% от популациите на бозайници, птици, земноводни, влечуги и риби на планетата са изгубени

Спад от 73% в популациите на бозайници, птици, земноводни, влечуги и риби записва последното издание на отчета на Световния фонд за дивата природа (WWF) „ Жива планета “, оповестен през днешния ден. Този спад е регистриран за малко повече от половин век, осведомят от пресцентъра на WWF -България и Българска телеграфна агенция. В Латинска Америка и Карибския регион следените популации от диви животни са намалели с цели 95%, показват оттова.

„ Изключително тежко е положението на ястребоклюните морски костенурки, гнездящи на остров Милман в Големия бариерен риф, които са намалели с 57% за по-малко от 30 години “, осведомят от организацията. Продължава и спадът в популациите на амазонския речен делфин (65%) и по-малкия делфин соталия (75%) в резервата „ Мамирауа “ в Бразилия, оповестяват от организацията.

Стремителното понижаване на популациите на диви животни може да работи като знак за възходящ риск от изгубване на жизнеспособни екосистеми, разяснява Нада Тошева, началник в стратегия „ Опазване на типове “ в WWF - България. Когато екосистемите са развалени, престават да обезпечават на човечеството изгодите, от които подвластен - чист въздух, вода и плодородни почви за храна, акцентират тя. Ако една екосистема бъде изтласкана оттатък сериозен предел, това би довело до основна и евентуално необратима смяна “, предизвестява още специалистът.

Изчезването на амазонските тропически гори и всеобщото измиране на кораловите рифове са измежду образците за световни превратни точки, които могат да обиден продоволствената сигурност и поминъка на милиони хора, сигнализират още от WWF. " Пожарите в амазонските джунгли доближиха най-високия си пик за четиринадесет години, а неотдавна бе доказано и четвъртото всеобщо избелване на корали ", споделят от природозащитната организация.

Изменението на климата и загубата на природа са взаимосвързани рецесии “, разяснява и Кирстен Шуит, общоприет шеф на WWF International, представен от пресцентъра на WWF-България.

През лятото WWF - България показа своята онлайн игра, в която хората да се опитат да разграничат същинската фотография на застрашени типове диви животни от тези, основани от Изкуствения разсъдък. Групата на есетрите в международен мащаб е най-застрашената от изгубване риба, сподели за Българска телеграфна агенция във връзка самодейността Елена Ганчева от WWF-България. Забелязват се също неприятни трендове при слоновете и белите мечки, уточни Ганчева. Малко хора се замислят за жабите и змията, само че и за тяхната популация има опасности, обясни също тя.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР