Спад до средно европейско ниво на недействителните бюлетини и по-защитен

...
Спад до средно европейско ниво на недействителните бюлетини и по-защитен
Коментари Харесай

Радев поиска от ЦИК „безупречна организация” и по-малко недействителни бюлетини на вота

Спад до приблизително европейско равнище на недействителните бюлетини и по-защитен машинен избор изиска президентът Румен Радев на среща с Централната изборна комисия, съобщи „ Фокус”.

Държавният глава се надява на „ почтени, транспарантни и показателни избори, в които обществото да покаже, че е зряло и почита вота си”.
За евроизборите ще бъдат разкрити 191 секции в 64 страни До момента в ЦИК са постъпили 14 сигнала и 10 тъжби
Неколкократно президентът разясни, че би трябвало да се акцентира на безупречна организация и най-малък брой недействителни бюлетини: „ Това значи отбрана на машинния избор, отбрана на персоналните данни, гарантиране в оптималната степен на изборните права на нашите сънародници зад граница, основаване на добра среда за работа на наблюдаващите и несъмнено, надзор на всички равнища и на всички стадии, и изключително в процесите на преброяване, обработка на бюлетините, на протоколите и най-после обработката и обобщаването на резултатите “.

Радев означи, че това значи и качествени асортимент и подготовка на членовете на секционните комисии, а също по този начин осведомителна акция за машинния избор.
Върховен административен съд даде старт на делото за машините за гласоподаване Поръчката е за 3000 машини и е на стойност 7,5 млн. лева без Данък добавена стойност
„ Аз се интересувам по какъв метод ще бъде сбъднат контролът и навременната реакция при сигнали”, добави президентът.

Стефка Стоева от ЦИК уточни, че към момента няма държавен орган, който да сертифицира машините за гласоподаване. С това са се заели експерти, предложени от СУ и Българска академия на науките.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев уточни, че следва да бъде решен въпросът с защитата на машините, като това е в компетенциите на изпълнителната власт. Машините към този момент би трябвало да са доставени, а софтуерът за вота ще бъде зареден в тях до 15 май. Ще ги има във всички 31 изборни региона, разпределени на инцидентен принцип в секциите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР