SpaceX ограничи достъпа на Украйна до сателитна интернет услуга Starlink

...
SpaceX ограничи достъпа на Украйна до сателитна интернет услуга Starlink
Коментари Харесай

SpaceX забрани на Киев да използва технологията Starlink за дронове

SpaceX ограничи достъпа на Украйна до сателитна интернет услуга Starlink след известия, че Киев я е употребявал за ръководство на дронове, предават светонвите организации.

В началото на войната Украйна получи достъп до антени SpaceX Starlink, чрез които беше обезпечен интернет за лечебни заведения, банки и фамилии, наранени от съветската инвазия.

Имаше и изказвания обаче че технологията се употребява за ориентиране на съветски позиции с дронове - което съгласно SpaceX опонира на подписаното съглашение.

Все още няма отговор от Украйна.

Технологията Starlink „ в никакъв случай не е била предопределена да бъде употребена като оръжие ”, сподели президентът на SpaceX Гуин Шотуел на събитие във Вашингтон в сряда.

Тя се базира на хипотетичното потребление на Starlink от Украйна за надзор на дронове и акцентира, че оборудването е предоставено за филантропични цели.

Безпилотните самолети изиграха значима роля във войната, като бяха употребявани от Киев за търсене на съветски войски, мятане на бомби и противопоставяне на офанзиви на Москва с дронове.

Русия също беше упрекната в опит за заглушаване на сигнали на Starlink от създателя на SpaceX Илон Мъск.

Шотуел удостовери, че е задоволително украинската войска да разгърне технологията Starlink „ за връзки “, само че не и за нападателни цели. 

Тя акцентира, че компанията е подхванала стъпки за „ ограничение “ на опциите на украинските въоръжени сили да употребяват Starlink по нападателен метод – без да дава повече детайлности.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари предходната година, Русия бързо се опита да затвори локалните интернет услуги и да блокира обществените медии.

Първите чинии на Starlink бяха предоставени на Украйна скоро по-късно, в опит да се подсигурява, че хората ще имат достъп до Интернет

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР