Space X - космическата компания на милиардера Илон Мъск, си

...
Space X - космическата компания на милиардера Илон Мъск, си
Коментари Харесай

SpaceX бе избрана за изстрелването на секретен военен сателит

Space X - галактическата компания на милиардера Илон Мъск, си обезпечи величествен контракт с американската военна авиация на стойност 130 млн. $ за изстрелването на конфиденциален спътник, написа profit.bg.

От US Air Force оповестиха през вчерашния ден, че са избрали SpaceX за изстрелването на боен спътник, за който няма съвсем никаква информация, посредством най-новата иновация на компанията – мощната ракета Falcon Heavy, която направи първия си сполучлив полет през февруари тази година, предава CNN. 

Сателитът на име AFSPC-52 ще бъде изстрелян през лятото или есента на 2020 година, сочи обявлението на US Air Force.

Военните разкриват, че са били обсъждани оферите на две компании.

Освен SpaceX, оферта е подала и ULA – взаимно дружество сред добре познатите компании Boeing и Lockheed Martin, която е единствената друга компания, която може да осъществя военни изстрелвания, засягащи националната сигурност.

SpaceX не крие желанието си да се конкурира с ULA за преференциалните военни поръчки. Компанията на Илон Мъск съди преди няколко години щатското държавно управление за правото да наддава за военни поръчки.

Така SpaceX подписа първия си контракт с военните през 2016 година, като по този метод прекъсна десетилетния монопол на ULA за изстрелване на военни уреди.

Това е първият военнен контракт, засягащ националната сигурност на Съединени американски щати, който ще бъде за Falcon Heavy.

“За SpaceX е чест, че Air Force избраха Falcon Heavy за изстрелването на задачата AFSPC-52 ”, споделя президентът и действен шеф на SpaceX Гуейн Шотуел в изказване.

“SpaceX е задоволена, че продължава да предлага на американския поданик най-рентабилната, надеждна услуга за изстрелване за витални за националната сигурност галактически задачи ”, прибавя той.

Falcon Heavy има към три пъти по-голяма мощност от всеобщата ракета на SpaceX Falcon 9.

Дебютният полет на Falcon Heavy бе много незабравим, защото Илон Мъск в типичния си жанр притегли погледите, като изстреля в космоса своята лична кола Tesla Roadster.

След това компанията взе всякакво маркетингово преимущество от този ход, като излъчи фрагменти от купето на автомобила, в което бе подложен манекен, облечен в скафандър, демонстрирайки по какъв начин алената Tesla се рее към Земята.

По информация на SpaceX, ракетата е направила задачата си съвършено. Тогава Илон Мъск разяснява, че ракетата е демонстрирала опциите си, тъй че щатските военни да се уверят, че тя е способна да изстрелва солидни, секретни товари за US Air Force.

Засега Falcon Heavy няма доста планувани задачи. Изстрелването на AFSPC-52 е петата задача в графика на новата ракета, сочи уеб сайтът на SpaceX.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР