Space Exploration Technologies Corporation, по-известна като Спейс Екс, е щатска

...
Space Exploration Technologies Corporation, по-известна като Спейс Екс, е щатска
Коментари Харесай

Наща гордост! Момче с оряховски корен е в щатската авиокосмическа корпорация „SpaceX“ /снимки/

Space Exploration Technologies Corporation, по-известна като Спейс Екс, е щатска авиокосмическа корпорация, основана в Хоторн, Калифорния. Компанията е учредена и финансирана от южноафриканския милионер и бизнесмен Илон Мъск – един от съоснователите на системата за разплащания PayPal и основен изпълнителен шеф на „ Тесла “.
Компанията създава ракети носители, ракетни мотори, галактически апарати и други галактически системи. „ Спейс Екс “ е определена от НАСА по програмата за комерсиални логистични услуги до Международната галактическа станция. От 2022 година в SpaxeX работи и Георги Петров, който е с корени от китното българско градче Оряхово.
Той е роден в Чикаго, Илинойс на 24.04.2000 година. Неговите родители Венцислав Петров и Татяна Петрова, която е родена в Оряхоо, имигрират в Съединени американски щати през 1998г.

За триумфите на сина си споделя неговата майка:
От дребен той прояваваше огромен интерес към планетите. В учебно заведение беше в стратегии за напреднали деца. Много му вървяха точните науки, само че обичаше и историята. В същото време спортуваше доста интензивно баскетбол и футбол.
В ранните си години, той прекарваше всяко лято в България по 3-4 месеца, за малко в София при едните баба и дядо и повече в Оряхово при другите баба и дядо. Говори доста добре български език и се пробва да го поддържа даже и в този момент, когато никой не приказва български език към него.
След завършването на междинното си обучение, го одобриха в University of IL, компетентност Aerospace, Aeronautical and Astronautical Engineering (Аерокосмическо, Aеронавигационно и Aстронавтическо Инженерство, в резюме Космически Инженер). Този унивеситет е един от най-хубавите университети в Съединени американски щати за тази компетентност.
В университета беше член в клуб The Illinois Space Society, където строяха дребни прототипи на ракети. Освен това работеха по план на НАСА за апарат, който можеше да бъде употребен на галактическата станция. Георги беше един от ръководителите на плана. През 2019 година, той и неговият екип посетиха НАСА, тестваха и показаха продукта си. 
През летата правеше изследователска работа с един от неговите професори.
Една година преди завършването на инженерното му обучение, той беше признат на стаж в SpаceX, Starbase, Тексас да работи по построяването на Старшип - най-големият галактически транспортен съд, който се възнамерява да лети до Марс. Там работи три месеца. След положителното си показване му предложиха да стартира работа като Structures Engineer откакто приключи образованието си. 
През май 2022 година той приключи университета с отличие и през лятото на 2022 година стартира работа в SpaceX и работи върху структурата на галактическия транспортен съд Старшип. В свободното си време, което не е доста, защото в SpaceX се работи доста, той обича да се катери (rock-climbing), да играе футбол, да гледа Формула 1 и играе елекронни игри.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР