СП е длъжна да спечели над 1 милион гласа на

...
СП е длъжна да спечели над 1 милион гласа на
Коментари Харесай

Станишев: БСП е длъжна да спечели над милион гласа

СП е длъжна да завоюва над 1 милион гласа на изборите следващата година. Тази висока летва подвигна ръководителят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев на настоящия водач на българската левица - Корнелия Нинова. Ексклузивно за „ “, отстраненият от Националния съвет на Българска социалистическа партия някогашен министър председател поддържа решението на президента Радев да насрочи вота за 28 март.

Господин Станишев, след доста напрегнати договаряния и няколко пъти събиране на водачите на срещи на върха, към този момент Европейски Съюз има бюджет, има фонд за възобновяване от коронакризата – с едни дребни отстъпки във връзка с Полша и Унгария, които направиха несъгласие. Какво съгласно Вас значи това, че в декларация записаха, че въпреки всичко страните няма да могат да бъдат глобени, до момента в който апелират и няма решение на съда на Европейски Съюз?

Най-важното е, че има към този момент бюджет и фонд за възобновяване, тъй като десетки милиони европейски жители чакат Европейски Съюз да предприеме дейности, да помогне на стопанските системи, да помогне на бизнеса, да помогне на хората, които губят приходи или губят работа и това беше извънредно значимо.

От първия ден на тази рецесия ние настояваме да има огромен европейски проект и този проект да бъде своевременен и най-много - в този момент към този момент се случва, което е доста значимо. А другояче това... този компромис, който беше реализиран – той отсрочва за известно време под изискване някои от наредбите на този механизъм, само че факт е, че той действително влиза в деяние още от януари идната година. Унгария и Полша печелят може би няколко месеца или една година, само че този механизъм за връзка сред използването на европейските фондове и върховенството на закона към този момент е реалност – той е контрактуван, не се трансформира неговата същина и главните параметри, които са записани в регулацията.



Между другото – 80% от българските жители поддържат да има подобен механизъм. Имаше неотдавна изследване в България, което беше много изрично. И това е добре, тъй като хората желаят да знаят – и в страните донори и в страните бенефициенти, че тези средства, които идват като европейска взаимност ще бъдат усвоени транспарантно и с изгода за всички, а не за малко на брой.

Точно такива са и обвиняванията в България към настоящето ръководство, тъкмо за тези средства, че няма да има транспарантно систематизиране и че няма да знаят хората по какъв начин и къде ще отиват тези пари. Има ли такава заплаха – макар, че кабинетът твърди, че всичко ще бъде транспарантно и ще се вижда сума по сума?

Ние имаме опит към този момент от предходните 10 години участие в Европейски Съюз, в които от Съюза са налети десетки милиарди левове в нашата стопанска система, по тази причина, че постоянно няма задоволително бистрота и страховете на хората са обосновани. Може би си спомняте, че аз от пролетта на тази година – още от първата вълна на рецесията, приказвам по тази причина, че би трябвало да има народен проект за възобновяване, който да бъде разискван необятно.

Да, искахте стопански щаб.

Да, желаех стопански щаб, желаех всички политически партии и всички институции да се съберат и да се направи - с неправителствените организации, с работодателите, със синдикатите, в действителност този проект да бъде народен, а не просто бюрократичен и направен от едно държавно управление, което по този начин или другояче си отива, което е накърнено като доверие след всички митинги, които продължиха месеци.



Затова настоявах още от пролетта. Радвам се, че най-накрая, след обвиняванията към мен, че диря съглашателство с ГЕРБ и Българска социалистическа партия потегли в тази посока, желаеха парламентарна полемика – това е належащо и хората би трябвало да знаят какво се възнамерява и най-много този проект да бъде логичен. Не просто да се усвоят някакви пари, някакви компании да вземат средства без ясни критерии, а да се намерения по какъв начин освен ще се възвърне стопанската система до положението преди рецесията, само че най-много да се употребяват тези запаси, те ще бъдат обилни – близо 28, 29 милиарда евро за България, на идващите години, тъй че де се модернизираме, да имаме догонващо развиване. Защото ние продължаваме да бъдем на опашката на Европейски Съюз – като мощ на стопанската система, като равнище на приходите. И това са големи провокации, изключително в този момент, когато толкоз доста хора и в България живеят все по-трудно, неравенството нараства, страхът от беднотия и загуба на работа нараства и хората са в извънредно с напрежение положение.

Към днешна дата към този момент има направен бюджет за идната година в България. Обвиненията на ваши сътрудници от Българска социалистическа партия пък и на опозицията като цяло е, че той е избирателен, че се дават пари, които по-късно ще зейне огромна дупка – тъй като казвате, че кабинетът си отива. Има ли възможност в действителност да се купува време, раздавайки тези пари или в действителност кабинетът твърди, че това са помощи за хората, които са понесли стопански вреди от пандемията и са в действителност обществени заплащания към най-уязвимите?

Аз мисля, че го има и едното, и другото, действително видяно. Първо, по време на рецесия, когато стопанската система не работи в естествен режим, не работят механизмите на пазарната стопанска система, страната би трябвало да оказа помощ – на действителния бранш и на хората. И би трябвало да го има и наливането във компании за създаване на инфраструктура, за рационализация на стопанската система, и в хората - в обучение, в опазване на здравето, в приходи. Всичко това е належащо. Със сигурност го има и предизборния детайл в политиката на ГЕРБ, тъй че рецензиите на опозицията имат своето съображение, само че кардинално не трябва ние да се опасяваме в тази извънредно необикновена конюнктура, в тази тежка рецесия, която съгласно мен по мащаб е по-тежка от рецесията през 2008-2009 -2010г., да помогнем на стопанската система да оцелее и да се развие.

Така или другояче България има доста ниски равнища на дълга. Да, те са по-високи, в сравнение с в края на моя мандат – тогава равнищата на дълга бяха 14% от Брутният вътрешен продукт, бяхме ги свалили от 30 на 14, а в този момент отново набъбна до 30 %, само че по този начин или другояче това е едно от най-ниските равнища на държавен дълг в Европейски Съюз.

Ако Вие в този момент бяхте министър-председател, какъв бюджет съгласно Вас би трябвало да се направи по този начин, че да се балансира сред стопанска система и здраве. Да не се избира дали да са здрави хората или да имаме стопанска система?

Няма подобен избор. Между другото нещата са доста взаимосвързани и едно от нещата, които проличаха от тази рецесия са, че всички хора, на всички места по света, осъзнаха смисъла на обществената страна, тъй като без нея нямаше да оцелеем и до този стадий. Всички осъзнаха какъв брой значимо е общественото опазване на здравето и че за него би трябвало да се изразходват доста повече средства, с цел да бъде съвременно, дейно и налично.

Всички осъзнаха, посредством личния опит, какъв брой значимо е образованието на децата и то да се модернизира, да става все по- цифрово и да дава нови познания и умения на децата. Така че аз бих несъмнено влагал средства в вложения – индустриални, инфраструктурни и наред с това в обществена отбрана, тъй като хората в този момент имат голяма потребност от такава отбрана.

Много рецензии се насочат към Европа. Знаете, това е занимание, бих споделил в България, само че по този начин или другояче – единственият запас, който постъпва в българската стопанска система, пресен – това е европейският. Общоевропейският бюджет, който беше утвърден дефинитивно и проектът за възобновяване са един трилион и 800 милиарда евро. За България дублирам – близо 30 милиарда евро.Затова би трябвало доста добре да преценим по какъв начин да изразходваме този запас, тъй че той да не бъде разпръснат за брошки жестоко казано или за планове, които няма да трансформират нещата към по-добро.

Това е късмет. И шансът е също по този начин за левицата в Европа и в България, тъй като в такава рецесия има потребност от леви политики, от мощна страна, която може да помогне на стопанската система, която пази хората, която протяга ръка на тези, които имат потребност.

Има потребност от леви политики, само че левицата в България сякаш не е в доста положително положение чисто вътрешнопартийно. Нещата от кухнята демонстрират напрежение, раздори след директния избор на ръководител. Готова ли е Българска социалистическа партия, както дава поръчки, че желае да ръководи, да ръководи в този си тип и да е лявата партия, която да даде тези леви политики, за които и Вие говорите?

Най-точната оценка на една политика – това са изборите. До изборите не остана доста време и тогава ще си проличи коя партия какво доверие е спечелила и дали е разпозната като опция. След като мина конгресът и избора на ръководител толкоз безапелационно и се подреди един народен съвет, който е доста комфортен за водача на Българска социалистическа партия, мисля че няма никакви учредения Българска социалистическа партия да занижава своите цели, своите упоритости. Ние би трябвало изрично да търсим победа на тези избори и тя би трябвало да има и напълно съответни измерения, тъй като вижте – през 2017 година Българска социалистическа партия получи 950 000 гласа, в този момент сме 4 години по-късно, ГЕРБ са тежко отслабени, износени, дискредитирани в огромна част на обществото. Българска социалистическа партия в случай че в този момент не може да притегли спомагателни гласове и не вземе да кажем 1 100 000 гласа – по кое време?

Давам образец, 2009 година ние загубихме от ГЕРБ тежко, имаше вълна в тяхна изгода, взехме 780 000 гласа, 4 години по-късно, в годините когато ГЕРБ беше на върха, Борисов имаше 70 % персонален рейтинг взехме в последна сметка с близо 200 000 гласа повече. Това би трябвало да бъде упоритостта и на Българска социалистическа партия в този момент.

Тогава Българска социалистическа партия не беше по този начин разединена и нямаше такива вътрешни спорове, а и мислите ли, че Българска социалистическа партия е редно да употребява фрагментите си, дългогодишните си – да вземем за пример най-дългогодишният ръководител на Българска социалистическа партия в новата история, президент на ПЕС, т.е. Вие – Сергей Станишев, не е в нито един управителен орган на партията. Това първо обидно ли е и редно ли е по този начин да се работи?

Аз мисля, че всички делегати на конгреса знаят метода, по който стана избора на народен съвет – със съответни описи,в това число и с „ черни списъци”, само че това е волята на конгреса, отразява се някаква настройка и аз почитам това решение. В последна сметка обаче атмосферата в една партия постоянно се дефинира от управлението. Аз постоянно съм се старал различията, които в подобен огромен организъм, остарял организъм като Българска социалистическа партия са били налице – другите отзиви да се преодоляват и да има сливане на силите и на посоката, с цел да бъде ефикасна партията, тъй като постоянно съм казвал – в случай че не можеш да подредиш личния си дом по метод, по който това дава сила на партията, самочувствие на хората и хъс в една акция – нищо няма да се получи.

Казарменото нареждане, то е добре може би за армията, само че не и за политическата партия, която е жив организъм. Това са хора, които са там непринудено, обединени от една концепция, от едни полезности и това би трябвало да се усеща. Някак си възприятието за приятелство, за вътрешна приемливост и за разговор просто изчезна при нас за жалост.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР