Созопол. Сещаме се веднага за тесните улички, напечената от слънцето

...
Созопол. Сещаме се веднага за тесните улички, напечената от слънцето
Коментари Харесай

Романтика и позабравено очарование: Любимата ни черноморска приказка Созопол

Созопол. Сещаме се незабавно за тесните улички, напечената от слънцето южна стена, красивите скали, в които се разрушават вълните и дребните, уютни капанчета. Едва ли има някой, който да не е бил в Созопол най-малко един път в живота си. А по-вероятно към този момент да почива там всяко лято. Какво можете да видите, до момента в който сте в обичания Созопол?

На първо място, несъмнено, би трябвало да отделите задоволително време и внимание на Стария град - сърцето и душата на Созопол. Той е един от най-старите градове по нашето Черноморие, като археолозите откриват повече от 7 хиляди години културна традиция. Още през 610 година пр.Хр. преселници от малоазийския град Милет основават на Созополския полуостров град-държава, наречена Аполония, а по-късно след приемането на християнството градът е преименуван на Созополис. След освобождението градът получава и днешното си име - Созопол. През 1974 година Старият град на Созопол е разгласен за музей. Обликът на архитектурния резерват се оформя от 180 къщи, останали от средата на 18 и началото на 19 век. Къщите са комбиниране от дърво и камък, което е особено за така наречен черноморска архитектура. Дървената обшивка защищава постройките от соления морски въздух и в това време притегля стотици туристи от целия свят. Някои от по-известните къщи, които можете да разгледате са, Къща на Мариета Стефанова, Къща на Креаноолу, Къща на Тодор Загоров, Къща на Куртиди, Къща на Димитри Ласкаридис и други.

Тесните улички в Стария град ще ви изведат незабелязано и до Южната крепостна стена и кула, където ще можете да се насладите на красиви гледки и да се докоснете още един път до вековната история на Созопол. Комплексът включва добре непокътнат сектор от югоизточната крепостна стена, правоъгълна стражева кула и зърнохранилище. В античния бунар пък доста от туристите хвърлят монетка за благополучие. Всички находки, открити по време на разкопките, можете да разгледате в музея на комплекса.

Като заговорихме за музеи, не пропускайте и археологическия музей в Созопол. В него ще можете да се насладите на наследството на антична Аполония и феодален Созопол. Музеят е учреден през 1978 година и е разграничен на две елементи - археология и християнско изкуство. Ако не знаете, в Созопол има и художествена изложба. Основана през 1991 година, тя е ситуирана в постройката на Старото учебно заведение.

Докато сме на тематика антична Аполония, няма да подминем и опцията за фотография на Античната арка на Аполония. Намира се сред двете основни улици на остарелия град - Аполония и Св. св. Кирил и Методий, а двете реставрирани арки са част от огромния християнски комплекс, опустошен от османците.

Една от най-забележителните здания е църквата “Света Богородица”, макар че е най-ниската в града. Построена през XV век, църквата е вкопана в земята, с цел да не я виждат турците. Въпреки че, църквата не е изографисана от вътрешната страна, иконостасът е с изящна дърворезба. Друга черква, която няма метод да подминете, е църквата “Св. св. Кирил и Методий”, в която се пазят мощите на Свети Йоан Кръстител. Едно от най-забележителните открития освен в България, само че и за целия християнски свят е направено през 2010 година, когато текат разкопките на най-стария храм на остров Свети Иван. Открити са зъб, кости от ръка и лицева част, а съгласно надписа това са мощите на Свети Йоан, пренесени там през 5 век от някой си Тома. Сега мощите са изложени в църквата “Св. св. Кирил и Методий” за поклонение.

При разходката си из остарялата част непроменяемо ще стигнете и до нос Скамний. Това са красивите скали в югоизточната част на полуострова. Според изследванията този завършек на острова е бил мястото за свещенодействия в антична Аполония. Откритите през 2011 година основи на храм се допуска, че са от феодален манастир с името “Свети Апостоли”. Преди това евентуално тук се е намирала и базилика, датирана от 12-13 век. Още по-дълбоките пластове демонстрират остатъци от антични светилища. Съвсем наоколо са открити и остатъци от древен храм, най-вероятно на древногръцката богиня на плодородието Деметра и щерка й Персефона.

Приятна крайморска разходка можете да си извършите и на доковете на Созопол, както и на яхтеното пристанище “Марина порт Созопол”. По уличката можете да седнете да хапнете и вкусна рибка, до момента в който се любувате на залеза и на лодките. Разходка с лодка около остров Свети Иван може да добави прекарването ви. Подобни разходки се оферират съвсем всяка вечер в дейния сезон. Самият остров Свети Иван е едно от най-мистичните места край Созопол. Именно там са открити мощите на Свети Йоан. Корабчетата не оферират да ви закарат до самия остров обаче, тъй че разходката по него може да се окаже невъзможна.

В непосредственост до Созопол, можете да се разноските с лодка и в националния резерват “Ропотамо”, където да видите водни линии, змийския остров или пък водоплаващите птици в блатото “Аркутино”. На юг от Созопол е ситуиран и нос Агалина, а пък нос Колокита е подобаващ за скокове и гмуркане.


Още от #ПреОткрий България:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР