Социолозите призовават хората да се спират при техните анкетьори и

...
Социолозите призовават хората да се спират при техните анкетьори и
Коментари Харесай

Социолозите за паралелното преброяване: Проблеми и очаквания

Социолозите приканват хората да се стопират при техните анкетьори и да вземат участие в екзитпола. Казват, че по този начин се подсигурява прозрачността на вота. Социолозите са изпратили и писмо до ЦИК, като чакат ясни указания към секционните комисии по какъв начин да спомагат на организациите за паралелното броене.

Колкото време лишава гласуването, толкоз е нужно и за екзитпола. За представителната извадка анкетьори ще приканват на изхода на някои секции хората да повторят своя избор анонимно посредством къса анкета, която пускат в урна.

" Това е извадково, планирано проучване, основано на декларациите на хората. То доближава една доста огромна извадка - 7 - 8000 души най-малко, само че въпреки всичко това е проучване на това, което хората споделят, че са създали. Тоест на него не би трябвало да се гледа като на някаква свръхточна прогноза и въпреки всичко екзитполът е допустимо най-хубавият инструмент, посредством, на който ние знаем какво се е случило в края на изборния ден ", съобщи Първан Симеонов от " Галъп интернешънъл ".

Промените в Изборния кодекс не се отразяват на работата за екзитпола, регистрират социолозите.

" От позиция на интензивността на гласоподавателите би могло да даде някакво отражение. От позиция на организацията в самите секции също би могло да се отрази и това респективно косвено да рефлектира и върху желанието или нежеланието на гласоподавателите да вземат участие в екзитпола ", добави Геновева Петрова от " Алфа Рисърч ".

Социолозите чакат паралелното броене от машинния избор да е бързо и тъкмо. Имат обаче известни терзания.

" Първо се надявам, че комисиите ще бъдат задоволително добре подготвени по какъв начин би трябвало да отчетат резултатите при другите сюжети. Сега в идеалния вид, когато машините работят - те би трябвало да създадат разпечатка, няма това преброяване на бюлетини, няма това оповестяване на глас на резултатите или най-малко не се изисква категорично, тъй че ние разчитаме на нашите анкетьори също да получат копие от разпечатката от машината финалната или надлежно от другия тип протокол, който комисията ще би трябвало да попълня при положение на смяна по някаква причина на метода, по който се гласоподава ", сподели още Геновева Петрова.

" В една секция може да има една машина, в друга - две машини, в трета секция може да няма машини. Случаите ще са разнообразни ", добави Първан Симеонов.

Затова социологическите организации към този момент са изпратили писмо до ЦИК и чакат ясни указания за подпомагане на анкетьорите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР