Социологическо проучване на агенция Тренд показва, че има недоверие към

...
Социологическо проучване на агенция Тренд показва, че има недоверие към
Коментари Харесай

Тренд: Българите не вярват на здравната система

Социологическо изследване на организация " Тренд " демонстрира, че има съмнение към здравната система на страната, разяснява Евгения Александрова от Асоциацията на пациентите с онкологични болести.

Тя означи, че 72% от интервюираните считат, че в Турция ще получат по-добро лекуване в сравнение с в България. Израел и Германия са идващите страни, в които, съгласно запитаните, онкологичните болести се лекуват по-успешно.

Социологът Евелина Славкова дефинира данните от изследването като тревожни, тъй като те демонстрират, че 74% от българите не са провеждали профилактични прегледи, а 63 % в никакъв случай не са търсили информация за рака: 

" Незадоволителна здравна просвета на българите, когато приказваме за толкоз съществени болести като онкологичните. Тук значение няма даже образованието и обитаемото място. българинът не върви на профилактични проучвания, а предварителната защита е основата и ключа, когато приказваме за онкологични болести ".

Евгения Александрова от Асоциацията на пациентите с онкологични болести акцентира, че у нас липсва финансова обезпеченост за предварителна защита, скрининг и лекуване на другите типове рак: 

" Едно от нещата, които не костват пари и доста мощно липсват е вниманието към пациента като човешко създание. Смятам, че това може да се промени без никаква инвестиция. По отношение на директни ограничения, би трябвало сигурно час по скоро да стартират стратегии за проведена профилактика и скрининг при болесттите, при които е допустимо ".

Тя настоя и за възстановяване на палиативните грижи към терминално болните пациенти, за които има планувана една недобре финансирана пътека по Здравна каса и на процедура цялата тежест е трансферирана към околните им. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР