Социологическо изследване на агенция Медиана показва пренареждане на политическата карта

...
Социологическо изследване на агенция Медиана показва пренареждане на политическата карта
Коментари Харесай

Медиана: „Възраждане” вече са втора политическа сила, ПП-ДБ - четвърта

Социологическо проучване на организация " Медиана " демонстрира пренареждане на политическата карта по-малко от месец преди изборите " 2 в 1 ".

Резултатите отреждат първа позиция на ГЕРБ-СДС със сериозна отдалеченост пред всички останали - 27,5% от деклариралите, че ще гласоподават биха дали гласа си за обединението.

" Втори към този момент са „ Възраждане ” (15,7%) на 12% разлика. Очевидно ерозията в доверието към ПП-ДБ (13,7%) продължава и те към този момент са на четвърта позиция след Движение за права и свободи (14,2%), чийто електорат наподобява мощно мобилизиран. Сигурни за наличието си в идващия парламент могат да бъдат Българска социалистическа партия (9%) и Има Такъв Народ (6,2%). Още три обединения резервират съществени шансове за влизане в Народното събрание – „ Синя България ”, „ Левицата ” и „ Солидарна България ", сочи проучването. 

Близо една четвърт от обичайно гласуващите гласоподаватели към момента не са решили дефинитивно за кого ще гласоподават. Това са към 600 хиляди гласоподаватели, които може радикално да трансформират картината, в случай че се люшнат в една или друга посока.



На тези избори можем да чакаме още веднъж ниска изборна интензивност, като пред урните ще застанат сред 2.5 – 2.7 млн. гласоподаватели, установяват откривателите. 

Европейските избори се правят оценка като доста значими едвам от 35% от гласоподавателите, а парламентарните от едвам 52%. 



Изследването за публични и политически настройки е извършено в интервала – 12-18 май 2024 година с 978 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проучвателен план на организация " Медиана " и е осъществено със лични средства. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР