Социологът Андрей Райчев обясни пред БНР, че докато трае войната

...
Социологът Андрей Райчев обясни пред БНР, че докато трае войната
Коментари Харесай

Райчев: Изгонването на свещениците е проамерикански и антируски жест

Социологът Андрей Райчев изясни пред БНР, че до момента в който трае войната в Украйна, България ще е в изкуствено състояние.

" Не може да желаеме да живеем по този начин, като че ли няма война. Нашето държавно управление ще остане до края й. То не може да бъде махнато преди този момент "

Той разяснява митингите на земеделците и реакциите на ръководещите.

" Властта смени три пъти позициите си. Не съм безусловно сигурен, че господин Денков схваща какво тъкмо значи изречението " Не договарям с терористи ". България има много болежки, само че неналичието на пари не е сред тях. Премина се към решението властта да се откупи от протестиращите ".

Социологът означи, че ГЕРБ имат напълно действителни шансове да победят на локалните избори в София, в случай че предложат мощна кандидатура.

Андрей Райчев проучва и изгонването на свещеници от Руската черква у нас.

" Това е спор в границите на православната черква. Той е сериозен и дълготраен. Касае Папата. В полюса на този спор са Вселенският партриарх и Руският партриарх - да се сближава ли православната черква с католическата, каквото е настояването на Вселенската патриаршия, или да се раздалечава, както Москва постоянно е желала. В този спор Българската православна черква е на страната на Москва. Нашата черква изобщо не се обади по въпроса.

В рамките на този спор има един малък подробност, който доста ни визира - обособена ли е Македонската черква. Промосковската позиция твърди, че Българската черква е майка на Македонската. Другата е по-хлабава по въпроса. Местната Руска черква е спомагала за тази позиция, което не се е харесало на македонците и по тази причина са нарекли свещениците шпиони ".

Начинът, по който се държим в България при тази обстановка, Райчев дефинира като „ проамерикански и антируски жест, който няма връзка с църковните неща ".

" Масовият българин обаче няма по какъв начин да се зарадва на това и се стига до още една причина престижът на нашия основен съдружник да падне ".

Една дребна страна не може да е изцяло независима, въпреки всичко разясни социологът.

" Има два типа несамостоятелност в България. Едната е вид „ Борис Трети ". Ти си съдружник на Хитлер, изпращаш артикули, само че не обявяваш война на Русия. Това е опит за полусамостоятелност.

Другата е вид „ Тодор Живков " - избираш да си този, който се притиска най-силно и още преди те да изискат, ти даваш и си най-верният. Това дава различен тип дивиденти.

България постоянно се колебае сред тези две позиции. В момента е заела позицията на прилепяне - ще споделяме, че сме най-верният съдружник. Но има проблем с народа ".

За да си независим, би трябвало да си мощен стопански и да имаш мощна войска, означи Райчев. " Ние сме периферна на Европа стопанска система и имаме войска от 30 хиляди души. При тази конюнктура, в случай че не си в някакъв мощен съюз, имаш заплаха за съществуването си. Трябва да правиш някакъв тип компромис, само че въпросът е до каква степен - да не усеща българинът, че го ръководят чужденци ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg