Социалното министерство работи по вариант от 1 юли всички пенсии

...
Социалното министерство работи по вариант от 1 юли всички пенсии
Коментари Харесай

Пенсиите може да се вдигнат с 21% от юли

Социалното министерство работи по вид от 1 юли всички пенсии да се вдигнат с 21%, съобщи националният представител от “БСП за България ” Петър Кънев по БНР.
 
Според депутата от левицата 2 милиарда лв. ще влязат под някаква форма в джобовете на хората, като средствата ще дойдат от спомагателните доходи от свръхпечалбите от електрическата енергия и от увеличените доходи от инфлацията.
 
Той сподели още, че на експертен съвет по стопанска система и финанси ръководещите са разискали антиинфлационен пакет, като на него са били възприети множеството оферти на Българска социалистическа партия. На срещата се е взело решение да се отстрани акцизът на пропан-бутана и метана и да се понижи Данък добавена стойност на някои горива от 20% на 9%.
 
“За първите 50 литра гориво ще се понижава цената с 50 стотинки. Разработват се няколко разновидността - дали да бъде на всяко зареждане, дали да бъде на персонална карта на член на фамилията, или единствено на номера на колата ”, разяснява още Кънев.
 
По думите му твърдо е взето решение да се преразгледа облагането на облагите на компаниите от сферата на енергетиката. Сред взетите решения са още увеличение на акциза на цигарите, както е по европейските условия, и да се вдигне прагът на регистрация по Данък добавена стойност, което ще стане от 1 януари идната година.

Предлагат две нараствания на пенсиите - от юли и октомври

Социалистът сподели още, че не е възприето предлагането за понижаване на Данък добавена стойност на храните от потребителската кошница, само че се обмисля понижаване на Данък добавена стойност на артикули с закрепени цени като медикаменти и ток. 
 
 istock istock
“Коментирахме за всяко дете да има спомагателни 50 лева.  В момента се дебатира по какъв начин да бъдат дадени - дали посредством ваучери посредством учебните заведения и детските градини, с цел да има тласък децата да ги посещават, или да се даде на работещи родители, с цел да има тласък родителите да работят. Ще се откри оптималното решение в околните седмици ”, уточни друга мярка Петър Кънев.
 
“Трябва да се продължат договарянията с “Газпром ”, когато свърши войната. Ще търсим и други решения на казуса със суровините ”, разяснява още Кънев.

 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР