Социалното министерство и НОИ удариха пенсионерите – най-уязвимите в условията

...
Социалното министерство и НОИ удариха пенсионерите – най-уязвимите в условията
Коментари Харесай

Мая Манолова: Социалното министерство и НОИ не изчислиха правилно пенсиите

Социалното министерство и Национален осигурителен институт удариха пенсионерите – най-уязвимите в изискванията на рецесия, като не пресметнаха вярно пенсиите. Това сподели водачът на гражданската платформа „ Изправи се БГ “ Мая Манолова в „ Още от деня “.

Ощетяването им се състои в това, че нарастването на пенсиите за 2017-2018-2019 година не е отразено в окончателния преизчислен размер. Така хората са ощетени с 6-10% растеж на пенсиите, изясни Манолова.

„ Текстът, който ние приехме в Народното събрание е пределно явен. Там се споделя, че преизчислението 1,2 на 1,35 за година прослужен стаж, се прави като се вземе първичният размер и всички нараствания, актуализации, без значение дали по така наречен „ швейцарско предписание “ или по различен метод. Защо взеха решение да ограбят тъкмо пенсионерите “, пита тя.

По мотив новия бюджет, в който се планува 850 млн. добавка към пенсиите за първите 6 месеца на годината и от юли пенсиите да се усилят с предстоящите 6,1% приблизително, Манолова разяснява:

„ Това е компенсиране, само че не в пенсията, а като обществена помощ, т.е. завършва края на месец юни и повече пенсионерите няма да получават тази добавка “.

Манолова обясни, че апелира пред Национален осигурителен институт преизчисляването на пенсиите, тъй като това е административният ред. След това ще отиде в съда, с цел да се потвърди, че общественото министерство и Национален осигурителен институт са приложили погрешно закона, ощетявайки над 1 милион и 200 хиляди души.

На въпроса дали ще прави нов политически план, Манолова сподели, че има потребност от обществен план, който да поддържа хората в изискванията на рецесия.

„ Ако продължава да има разминаване на дневния ред на хората, на техните обществени неволи и това, което се занимава Народното събрание и държавното управление, най-вероятно ще има подобен “, добави тя.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР