Социалното министерство готви два нови законопроекта - за социалните услуги

...
Социалното министерство готви два нови законопроекта - за социалните услуги
Коментари Харесай

Работещите текстове от Закона за личната помощ влизат в Закона за социалните услуги, увери министър Петков

Социалното министерство готви два нови законопроекта - за обществените услуги и за хората с увреждания, с които да реши сложно проблемите им. Това увери министърът на труда и обществената политика Бисер Петков след съвещанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания .

В обобщението на изявленията министър Петков уточни, че всички са " за " това да се търси общо сложно, дълготрайно решение на проблемите на хората с увреждания . " Предлаганият план на закон предлага решение за една част от тях - тези, които получават добавка за непозната помощ ", посочи Петков.

По думите му Министерство на труда и обществената политика МТСП е подхванало деяние по сложно решение на тези въпроси с работатата по два плана на закони - единият закон за обществените услуги, за който към този момент имало оповестена за публично разискване идея. Той уточни, че всички в изявленията си са подчертали, че персоналният помощник е една от многото обществени услуги , която би трябвало да регламентирана наред с останалите в Закона за обществените услуги.

 Препирни за пари, права и кой по-силно може да вика на срещата за Закона за персоналната помощ
Препирни за пари, права и кой по-силно може да вика на срещата за Закона за персоналната помощ

Димитър Манолов дефинира тона на Мая Манолова като неприемлив

" Паралелно с това се работи и по Закон за хората с увреждания . Още в идващите дни ще бъде разискван въпросът за финансовата поддръжка, която хората с увреждания ще получат, с цел да могат да заплащат нужните им подкрепящи услуги ", уточни Петков.

По думите му планът на Закон за персоналната помощ ще бъде възложен на работната група, работеща по Закона за обществените услуги с над 90 членове. Така работещите постановки от Закона за персоналната помощ ще бъдат употребявани в Закона за обществените услуги. Имаме потребност от интегрирана политика, в която сплотяват напъните си всички съществени публични системи - опазване на здравето, обучение.

Петков съобщи, че това, което ще упорства пред държавното управление, е въпросът за решаването на проблемите на хората с увреждания да бъде водещ приоритет.

 Родители скандализирани от хрумвания на шефа на КТ
Родители скандализирани от хрумвания на шефа на КТ " Подкрепа "

Посрещнаха Димитър Манолов с крясъци " Убиец "

Относно разминаването в цифрите, Петков изясни, че умишлено са се въздържали от диалози за пари .

Стана ясно, че все още страната разходва за асистентски услуги 169 млн. лева като половината (около 90 млн. лева.) са под формата на добавки за непозната помощ , които се изплащат от осигурителната система, една друга част е добавка за непозната помощ, изплащана по Закона за общественото подкрепяне и 78 млн. лева, които са за финансиране на асистентските услуги по линия на бюджета, който сега се реализира.

 Манолова моли за поддръжка към законопроекта за персоналната помощ
Манолова моли за поддръжка към законопроекта за персоналната помощ

Независимо кой поеме общественото министерство

Въпросът е по какъв начин да се преразпредели този запас . " Разчетите демонстрираха, че без спомагателни средства няма по какъв начин да се удовлетворят правата, които даваме с този план на закон ", разяснява Петков.

Диапазонът на плановете варирал според от допусканията на броя часове асистентска услуга, която ще се употребява и по какъв начин тя od бъде остойностявана.
Предложението е било часовата ставка да се пресмята на една и половина или две минимални работни заплати. Размерът на помощта също диференцирана на осем, четири и два часа. Най-ниската сума спомагателни средства е 105 млн. лева

 Бисер Петков с ангажимент за проектозакона за персоналната помощ
Бисер Петков с ангажимент за проектозакона за персоналната помощ

Оставката му е при премиера, най-малко не могат да му я желаят, разяснява той
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР