Социалното министерство е възложило тълкуване на приетите от депутатите в

...
Социалното министерство е възложило тълкуване на приетите от депутатите в
Коментари Харесай

Държавата ще тълкува дали ще плаща 100% или 60% от осигуровките по схемата 60:40

Социалното министерство е упълномощило пояснение на признатите от депутатите в понеделник късно вечерта промени в закона за изключителното състояние, свързани със схемата " 60:40 ". Въпросът е дали страната ще поеме 100% или 60% от осигуровките, дължими от работодателя за съответния месец.

Това съобщи общественият министър Деница Сачева във вторник в уебинар, проведен от " Икономедия ".

Депутатите дадоха отговор на настояванията на бизнеса бюджетът да поеме и осигуровките върху частта от заплатата, която ще са за негова сметка. Появиха се обаче и тълкувания, че гласуваният текст планува страната да поеме осигуровките освен върху своите 60%, само че и върху останалите 40% от заплатата, които ще продължат да се заплащат от работодателя.

По-конкретно, новият текст на §6, алинея 1 от преходните разпореждания на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние гласи:

" По време на действието на този закон, само че за период не по-дълъг от три месеца, Националният застрахователен институт превежда 60 на 100 от размера на осигурителния приход за месец януари 2020 година и дължимите осигурителни вноски за сметка на осигурителя за лица, обезпечени по член 4, алинея 1, т. 1 от Кодекса за обществено обезпечаване от осигурители, отговарящи на критерии, избрани с акт на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния застраховател в период до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация. "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР