Социално слаби пазаруват с помощите си за отопление плазми, таблети

...
Социално слаби пазаруват с помощите си за отопление плазми, таблети
Коментари Харесай

Социално слаби пазаруват с помощите си телевизори и смартфони вместо дърва и въглища

 Социално слаби пазарят с помощите си за отопление плазми, таблети и смарт телефони вместо дърва и въглища. Други пък изразходват парите за облекла, храна, цигари и алкохол, демонстрира инспекция на " Монитор “. Така в един от случаите в град Златарица уединен татко, живеещ с двете си дъщери на възраст над 30 години, които през живота си в никакъв случай не са работили, получили общо към 1 500 лева помощи за отопление.

Семейството повече от година няма ток в къщата си поради неплатени сметки. Още на идващия ден, откакто получили помощта за отопление обаче, щерките се появили облечени със скъпи облекла, прически, професионален грим и с не един, а с по два мобилни телефона всяка. А седмица по-късно в кръчмата бащата почнал да се жалва, че помощите свършили и по този начин и не могли да си платят 30-те лв. обвързване към енергото и ще стоят трета зима без ток у дома. 

От Регионалната дирекция на Агенцията за обществено подкрепяне във Велико Търново прецизираха, че правят навреме насрещна инспекция на всяко подадено заявление за енергийни помощи. Те обаче не могат да управляват имащите право на помощи защо харчат отпуснатите им средства. Сред най-честите аргументи за отвод на помощи за дърва са по-голям размер на прихода, съществуването на компания, съществуване на втори парцел, получено подаяние или липса на регистрация в Бюрото по труда, прибавиха оттова.

За интервала от 1 юли до 23 октомври 2020 година в това число в страната са признати общо 332 763 заявки за целева помощ за отопление през сезон 2020/2021 година Издадените заповеди за разпределяне на помощта са 260 043, на обща стойност 128 929 319,40 лева В съпоставяне със същия интервал на 2019 година се регистрира нарастване на броя на признатите заявки с близо 12,69%, а на отпуснатите помощи с 12,63%, сочат данните на Агенцията за обществено подкрепяне, предоставени на " Монитор “.

Оттам припомниха, че помощта се отпуска за интервал от пет месеца, обхващащ интервала от ноември тази година до март 2021 година в това число. Размерът на целевата помощ за идния отоплителен сезон е 99,16 лева месечно или 495,80 лева за петте месеца. За предишния отоплителен сезон помощта е била в размер на 93,18 лева месечно или 465,90 лева за петте месеца.

Достигането на помощта до повече хора в затруднено състояние се дължи на подхванатите дейности за смяна в Наредбата за изискванията и реда за разпределяне на целева помощ за отопление през предходната година с оглед обезпечаване на по-добра обществена протекция на най-уязвимите групи. Eжегодното нарастване на пенсиите от 1 юли не се отразява на правото на достъп до този тип помощ, защото при установяване правото на достъп размерът на пенсиите, избрани след 1 юли 2008 година, се понижава с корекционен коефициент. За сегашния отоплителен сезон коефициентът е избран на 1,561, с което се покрива повишаването на пенсиите от 1 юли тази година с 6,7%. За съпоставяне за предишния отоплителен сезон този коефициент беше 1,463. 

Добавката от 50 лева към пенсиите на всички пенсионери също не въздейства при установяване правото на целева помощ за отопление, защото еднократните обезщетения към пенсиите не се смятат за приход при преценката за разпределяне или отвод на обществени помощи, обясниха още от Агенцията за обществено подкрепяне.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР