Социалният мир в Германия е изправен пред предизвикателство, заяви вицеканцлерът

...
Социалният мир в Германия е изправен пред предизвикателство, заяви вицеканцлерът
Коментари Харесай

Европа се стяга за зима без руски газ

Социалният мир в Германия е изправен пред предизвикателство, съобщи вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек на 7 юли. Причината за това са цените на природния газ. Русия лимитира газовите доставки за Европа, отмъщавайки си за поддръжката на Европейски Съюз към Украйна. В Германия, която разчита на Русия за една трета от газовия си импорт, упованията са енергийните сметки да скочат трагично, отбелязва английското сп. " Икономист ".

Газовите цени ще причинят големи загуби на компаниите. Опасенията на Хабек са, че те могат да провокират и финансов провал. Германският парламент одобри неотдавна закон за енергийната сигурност, който разреши на държавното управление да оказва помощ на компании, наранени от енергийния потрес.

Опасността Русия напълно да спре доставките за Европа е все по-вероятна.

Ето за какво водачите на Европейски Съюз се готвят за газова рецесия, която може да замрази цели браншове от стопанските системи на общността.

Сценарият, при който богатите европейски страни се постанова да нормират енергийното ползване – и да изключват огромни промишлености – стана още по-реалистичен в понеделник, когато притокът на природен газ към Европа по газопровода " Северен поток " падна до нула, отбелязва основаният в Брюксел уебсайт " Политико ".

Това е част плануваното 10-дневно спиране на доставките по тръбата, само че анализатори и политици считат, че съветският тръст " Газпром ", който към този момент спря или ограничи доставките за 12 страни от Европейски Съюз, може да реши да не реактивира " Северен поток ", когато ремонтните действия приключат.

Германският вицеканцлер Хабек дефинира този сюжет като " политически призрачен сън ".

Сега всички погледи са към " Северен поток "

Какво става след ремонта? Сега всички би трябвало да наблюдават за това, разяснява пред " Политико " Ед Кокс, началник на отдела за полутечен природен газ (LNG) в изследователската компания ICIS.

Според някои анализатори Русия няма да отвори наново газопровода и ще откри оправдания да задържа доставките даже след края на 10-дневния ремонт.

Според Александър Габуев от Carnegie Endowment for International Peace във Вашингтон, цялостното прекъсване на съветския газ за Европа е основен инструмент от арсенала на президента Владимир Путин да се опита да внесе разделяне в Европейски Съюз поради Украйна преди зимата, когато резултатът от дефицита на газ ще се усети най-силно.

" Природният газ явно е картата, която Кремъл държи ", разяснява Габуев.

Френският министър на финансите Бруно льо Мер съобщи в неделя, че тоталното прекъсване на съветския газ за Европа е " най-вероятната алтернатива " и страните от Европейски Съюз би трябвало да се приготвят още занапред.

На 20 юли Брюксел ще разгласява ексклузивен проект за готовността за зимата, в опит да се подсигурява, че има задоволителни газови запаси, с цел да се отговори на върховото търсене на топлота и сила.

Към момента обаче този проект наподобява прекомерно замъглен. Ситуацията е извънредно сериозна и ние би трябвало да бъдем съответно готови за всевъзможни непредвидени развития, разяснява представител на Европейска комисия в понеделник.

Друга обсъждана опция включва избавителни проекти за енергийни компании, държавен надзор над електроцентрали и нормиране на газовото ползване за промишлеността, написа " Политико ".

Сегашните тревожни упования в Берлин и Париж са надалеч от по-оптимистичните настроения преди три месеца в Брюксел, когато висши представители на Европейски Съюз оповестиха съгласуван отвод от съветски газ и сложиха цел за съкращаване на зависимостта от съветски газ с две трети до края на годината.

Не е елементарно, само че е изпълнимо, сподели тогава зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс.

Европейски Съюз изостава от високата цел, която си сложи - към 16 юни към този момент е внесъл повече съветски газ, в сравнение с е заложено в годишния бюджет. При това би трябвало да се регистрира фактът, че Москва спря изцяло газовите доставки за някои страни от Европейски Съюз, а на други доста ги забави.

Към момента всички са затаили мирис, очаквайки какво ще стане след края на годишната техническа профилактика на " Северен поток ".

В понеделник за малко време настъпи суматоха, когато италианската енергийна компания Eni заяви, че доставките от " Газпром " са паднали от 32 млн. куб.м. на ден до 12 млн.

Намаленото подаване на газ обаче е обвързвано със прекъсването на " Северен поток ", а не, както някои се притесняваха, с в допълнение орязване на съветските доставки през Украйна или през разклонението на " Турски поток ", минаващ през България.

В предходни години, до момента в който траеше профилактиката на " Северен поток " Русия компенсираше понижените доставки по тази тръба като внасяше повече газ по други направления. Тази година това не бе направено – или най-малко към този момент.

С началото на войната си в Украйна, Русия стартира да употребява енергийните доставки като разменна монета, в опит да унищожи единството на Запада, домогвайки се до повдигане на глобите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в петък сложи изискване – размерите газ през " Северен поток " ще набъбнат от 21 юли, само че единствено в случай че Канада позволи газовите турбини, които се ремонтират в Монреал и са решаващи за действието на газопровода, да бъдат върнати.

На 10 юли Канада разгласи, че връща в Германия шестте турбини, решавайки да направи еднократно изключение от глобите против Русия. Канада съобщи, че прави това, с цел да облекчи енергийната рецесия в Европа, макар апелите на Украйна " да не се поддава на шантажа на Кремъл ".

Възможностите за различни доставки са лимитирани

Ако Русия не възобнови " Северен поток ", опциите на Европа да компенсира с различни доставки са лимитирани.

По-рано тази година вносът на полутечен газ в Европа – главно от Съединени американски щати – доближи рекордни нива. Но повредата в основен експортен терминал в Тексас през юни сложи под въпрос проектите на Европейски Съюз да разчита на американците -поне до края на годината.

Страните от Персийския залив предложиха да усилят производството си, само че тези предложения идват с политически претенции – като това на Оман да получи безвизов режим на пътешестване в Европа за своите жители.

" Ние сме в обстановка, в която има ограничавания какъв брой газ от други източници могат да се внесат в Европа, има и ограничавания какво може да се прави с втечнения газ. Ние в забележителна степен сме надхвърлили тези ограничавания ", разяснява Том Марцек-Мансер, основен анализатор в ICIS.

Тръбопроводният газ от Азербайджан и Норвегия се усили, а този месец Осло утвърди повишение на производството, с цел да поддържа газовия експорт. Норвежкото държавно управление обаче предизвести, че фирмите на норвежкия шелф към този момент достигнали оптимално ниво на произвеждане или са доста покрай него.

Нидерландия заяви, че през тази година към този момент е съумяла да редуцира енергийното си ползване с една трета, което евентуално би разрешило някакъв спомагателен газ да бъде доставен на прилежащи страни. Нидерландия обаче предизвести, че усилването на добива от находището в Грьонинген, което е най-голямото в Европа, само че сеизмично рисково, ще бъде " последно средство ".

Много анализатори са мнение, че страните от Европейски Съюз би трябвало да понижат потреблението на газ с 15% през идващите 10 месеца, в случай че Русия спре кранчето. В Балтийските страни и Финландия тези ограничавания би трябвало да стигнат 54%.

По-кратко под душа и по-ниска температура вкъщи

Политиците и представители на енергийни компании в някои страни приканиха за нормиране на потреблението.

Изпълнителните шефове на три от най-големите енергийни компании във Франция излязоха със взаимно послание към популацията да се пести сила.

Политиците в Нидерландия приканиха хората да понижат отоплението и да съкратят престоя под душа.

След като предишния месец Германия разгласи втора степен на проекта за деяние в изключителни обстановки, локалните управляващи към този момент ползват разнообразни ограничения – понижаване на уличното осветяване, понижаване на температурата в откритите басейни и други

Докато европейските законодатели се поздравяват за напредъка по новата регулация, която ще изисква газохранилищата да са 80% запълнени до ноември, вървят разгорещени разногласия по въпроса кой ще заплаща за газа и кой ще има предпочитан достъп до него при положение на изключителна обстановка.

Към момента газохранилищата в страните членки са запълнени 61.6 %, написа " Политико ".

Когато са запълнени, газохранилищата в Европейски Съюз могат да обезпечат приблизително една пета от годишното му ползване на газ, само че тези уреди не могат да бъдат източвани до нула. Освен това те са неравномерно ситуирани из континента, което би затруднило равния достъп до тях по време на рецесия.

Към момента 10 страни от Европейски Съюз са задействали първо равнище на " ранно предизвестие " на своите проекти за деяние в изключителни обстановки, каквито Брюксел изисква от страните членки още от 2017 година

Германия, която е мощно подвластна от съветски газ, е задействала втора степен на предизвестие. Активирането на третата степен ще разреши на Берлин да се намеси на пазара и стане народен координатор на енергийните доставки, определяйки кои браншове първо да бъдат изключени.

При подобен сюжет политиците евентуално ще стартират с несъществени браншове като автомобилния, а по-късно и други промишлености, по-късно обществени браншове и най-после отоплението за бита.

В понеделник Германия и Чехия оповестиха, че ще се " обединят за обезпечаването на оперативно съдействие и съгласуваност при положение на цялостно прекъсване на газовите доставки, което може да възникне в околните седмици ".

Мнозина обаче се притесняват, че при сериозна рецесия всяка страна ще избра да държи наличните си количествата газ.

Затова Европейска комисия предизвиква страните да сключат доброволни трасгранични съглашения и да си оказват помощ с газ тогава, когато е належащо.

Към момента са подписани единствено шест такива съглашения. Те са замислени като доброволни и нямат механизъм, който да постанова наложителното им съблюдаване.
ТЕМА преди 18 часа 934 преди 1 ден 2199 преди 2 дни 1589
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР