Социалните услуги да могат да се извършват и по домове,

...
Социалните услуги да могат да се извършват и по домове,
Коментари Харесай

Социалните услуги ще могат да се извършват и по домове, училища, лечебни заведения

Социалните услуги да могат да се правят и по домове, учебни заведения, лечебни заведения планува концепцията на Закона за обществените услуги, оповестена на уеб страницата на общественото министерство. Концепцията е за публично разискване.

В нея е заложено ново дефиниране на обществените услуги като действия, които се основават на характерните потребности и самостоятелна обществена работа в поддръжка на хората и които са ориентирани към избран резултат. Очаква се по този начин да се реализира по-голям резултат за потребителите и да се обезпечат благоприятни условия за разширение на обсега на ползвателите, означават вносителите.

Според тях сегашният модел - обществените услуги да се свързват единствено със "сградата " и мястото, в което се дават, освен не подхожда на същността на обществените услуги, само че и не разрешава да се развиват по-иновативни форми на услуги, като да вземем за пример мобилните услуги. Голяма част от услугите са консултативни и те би трябвало да могат да се правят освен в избрани "сгради ", както е в този момент, а и в домовете на хората, в учебни заведения, в лечебни заведения и други, т.е. наоколо до потребителя, а не наложително на място, което се квалифицира като обществена услуга, написа в концепцията.

Картографиране на обществените услуги

Предвижда се да се вкара по-добър метод за обмисляне на обществените услуги, учреден на действителните потребности на регионално и общинско равнище, само че и в сходство с националните цели. Чрез картографиране на услугите ще се реализира по-добро обмисляне и ръководство, както и разкриването на съответни услуги, учредено на справедливи индикатори, считат вносителите. Според тях сходно обмисляне на услугите ще подсигурява, че развиването и даването на услугите и усвояването на обществените средства ще се реализира по ефикасен и транспарантен метод, въз основа на действителни потребности на популацията, а не въз основа на интерес на общините и другите снабдители да развиват един или различен тип услуга.

Услуги на регионално равнище ще обслужват посредством мобилна работа разнообразни общини

Картата на потребностите ще спомогне за установяване на най-малък пакет от услуги, които би трябвало да се оферират за децата и пълнолетните във всяка една област или община. Това и новото дефиниране на обществените услуги ще разрешат основаването на услуги на регионално равнище, които да могат да обслужват консуматори от разнообразни общини, в това число и посредством мобилна работа. Освен това, ще се дефинира минималният пакет услуги, за чието финансиране ще дава отговор страната, се отбелязва в концепцията.

Картата ще спомогне и за въвеждане на механизми за надзор на географското систематизиране на услугите на територията на страната, считат вносителите. Според тях това ще подкрепи по-равномерното систематизиране на обществените услуги и достъпа на хората до набор от услуги, съгласно техните характерни потребности.

Персонализиране на обществените услуги

В концепцията е заложено да се вкара самостоятелен метод посредством образуване на достъпа и даването на обществените услуги според от самостоятелните потребности на хората. Социалните услуги би трябвало да бъдат персонализирани, да дават отговор на съответни потребности, да зачитат главните човешки права, като регистрират спецификата в положението на индивида и самостоятелното му развиване. Този принцип предпоставя и условия за реализиране на избор от лицето в уязвимо състояние, в това число и в определянето на параметрите на услугата, която в най-голяма степен дава отговор на потребностите му, се отбелязва в концепцията.

В нея е заложено още въвеждане на мултидисциплинарен метод при оценка на потребностите и при даване на услугите. Предвижда се и поетапно въвеждане на правилото "парите следват клиента ", който допуска финансиране, насочено към потребителя, а не към запълване на "капацитет ".

На хората би трябвало да бъде дадена опция за избор за типа, формата на поддръжка и съответния снабдител на услуги. Чрез въвеждане на механизъм за финансиране на база "продуктивност ", за сметка на финансирането на база "капацитет ", ще се наблюдава действителното ползване на услугите, тяхната работливост и качеството на доставяната услуга. По този метод ще се избегне дублирането на финансиране на услуги, считат вносителите.
Според тях ще има механизъм за оценка на успеваемост и резултатност, като се регистрира крайният резултат от активността и резултатите върху потребителите за действителното посрещане на потребностите и постигането на смяна за потребителя, както и оптималното потребление на наличния запас.

Ще се оферират съответни действия, от които хората имат потребност

Предвижда се да се оферират съответни действия, от които хората имат потребност, а не включването им в целия набор от действия, които се обезпечават с една услуга, без значение, че те не са им нужни. Това води освен до неефективно консумиране на държавни средства за действия, от които лицето няма потребност, само че и ограничение на избора на потребителите, се показва в документа.

Със закона се планува да се обезпечат условия за по-голяма равнопоставеност на всички типове снабдители като участници в развиването на мрежата от услуги и като благоприятни условия за даването им и кандидатстване за разнообразни обществени средства за финансиране. Чрез използването на този принцип ще се насърчи конкурентността при даването на услуги, считат вносителите. Според тях с новия закон би трябвало да се откри механизъм за по-пряко присъединяване на частните снабдители при даването на обществени услуги с държавни средства, и най-много, когато тези услуги в началото са основани точно от частните снабдители.

Предвижда се регламентиране на механизми за финансиране на една обществена услуга от разнообразни източници - да вземем за пример част от финансирането може да бъде от държавния бюджет, а друга част от общината. Ще бъде основан и механизъм за съфинансиране на използването на избрани услуги от лицата. Същевременно ще бъдат избрани и случаите, в които обществените услуги, финансирани от страната, ще се дават без възнаграждение от лицата, показват вносителите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР