„Социалните работници не отнемат деца, а ги връщат в семействата.

...
„Социалните работници не отнемат деца, а ги връщат в семействата.
Коментари Харесай

Новият социален министър: В България не се отнемат деца заради бедност

„ Социалните служащи не лишават деца, а ги връщат в фамилиите. Само за предходната година обществени служащи са работили с 1300 деца, с цел да не бъдат изведени от семействата”. Това разгласи в изявление за предаването „ Тази сутрин” по bTV новият обществен министър Деница Сачева.

Тя акцентира също, че в България не се лишават деца поради беднотия. „ Битовите условия не са главен фактор, става въпрос за обстановки, в които са застрашени здравето и живота на децата и това пречи на развиването им”, изясни общественият министър.

Тя още веднъж сподели, че оферти закон за обществените услуги не се отнася до фамилните връзки, тъй като те се контролират с други закони.

Единствената смяна, която е направена там във връзка с децата в риск, е, че са извадени децата с увреждания, посочи Сачева. Според нея има неуравновесеност, а никакви рационални учредения за митинги против закона поради фамилни връзки.

Категорично настоявам, че държавното управление нито е провеждало, нито счита да организира, безапелационна бе тя. Социалните услуги се извършват от общини и единствено 15% - от неправителствени организации, сподели тя. И добави. че законът е бил отсрочен поради огромното публично неодобрение. След като има такова публично съмнение даже най-хубаво политическо решение не може да бъде въведено принудително.

По думите на обществения министър няма никакъв риск Законът за обществените услуги да даде опция за бизнес на неправителствените организации, а по-скоро задачата му е да подсигурява качеството на тези услуги.

Сачева разяснява и предлагането първият ден от болничните да е за сметка на служащия.

„ Проблемът с болничните следва да се разисква, чакаме разбор за Закона на бюджета на общественото обезпечаване и по-късно дружно с работодателите и синдикатите ще търсим най-хубавите разновидности. В 13 страни е процедура да не се заплаща болничният за 1 до 3 дни, до момента в който при нас това не е процедура, което потвърждава, че България е обществена страна. Но единствено за 8 месеца са платени 400 млн. за болнични”, сподели министърът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР