Социални тръгват по домовете да правят попълват анкети От тях

...
Социални тръгват по домовете да правят попълват анкети От тях
Коментари Харесай

Оценяват инвалидите с точки от 0 до 204

Социални потеглят по домовете да вършат попълнят анкети
От тях ще зависи помощта, от която имат потребност
Нова точкова система ще прави оценка хората с увреждания, като от нея ще зависи какви помощи ще получат от страната. Тя ще се прави от обществени чиновници и ще съдържа 10 категории с въпроси, на които ще се дават оценки от 0 до 4.
Общият брой точки, които може да събере един неработоспособен, е 204. Въпросите включват от това дали инвалидите могат да се обслужват сами - да се къпят, да готвят или да употребяват техника, до цялостна картина на болесттите им.
Това е написано в план на Методиката за осъществяване на самостоятелна оценка на потребностите от поддръжка за хората с увреждания, която е качена за публично разискване.
Сега 739 219 души имат ТЕЛК за над 50% увреждане, като от тях 27 хиляди са деца.
За да имат персонален помощник, инвалидите би трябвало да получат минимум от 11 до 49 точки. Тогава те ще могат да го употребяват до 15 ч на месец, с цел да им оказва помощ у дома или да ги води на доктор. Тези с сред 50 и 100 точки ще имат право на 42 часа, а с от 101 до 186 - до 84 ч. Максималният брой часове - 168, ще е за хората с оценка сред 187 и 204 точки.
За да получат персонален помощник, обаче с изключение на точки би трябвало да имат и ТЕЛК решение с избрана 90 и над 90 на 100 тип и степен на увреждане или степен на трайно понижена продуктивност. Право на персонален помощник имат и децата с над 50% увреждания и право на помощ. В групата влизат и тези от децата без право на непозната помощ, чието увреждане е над 90%.
Индивидуалните оценки ще се вършат от чиновници на Агенцията за обществено подкрепяне, написа пък в правилника за използване на Закона за хората с увреждания. Те ще посещават по домовете инвалидите, приковани на легло.
Работодателите няма да назначават хора с увреждания на работа, в случай че производствата им не разрешават назначението на инвалиди и това е рисково за здравето на хората. Освен това те ще бъдат освободени от санкция, в случай че до 3 месеца бюрата по труда не им обезпечат човек с увреждане. Дава се и още една опция - да купуват артикули, създадени от хора с увреждания. Има сложена цел тези артикули да са в размер най-малко на минималната работна заплата от 560 лева за всяко непопълнено място от квотата за инвалиди. Шефовете ще могат да подписват контракти с други предприятия, които да им поемат квотите.
Според Закона за хората с увреждания компаниите с над 50 служащи са длъжни да назначат най-малко един човек с увреждане. Ако фирмите са със 100 и над 100 заети лица - 2% от средносписъчния състав. Предвидена е и санкция - 30% от минималната работна заплата за всеки неназначен неработоспособен. Работодателите обаче ще могат да аплайват за съоръжение на работните места за хора с увреждания, както и за еврофинансиране.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР