Социални проблеми са най-честите сигнали от граждани, поставяни за решаване

...
Социални проблеми са най-честите сигнали от граждани, поставяни за решаване
Коментари Харесай

Пловдивчанка си присвоила общинско място, за да не се превърне в сметище или писоар

Социални проблеми са най-честите сигнали от жители, поставяни за решение пред публичния медиатор на Пловдив. Това излиза наяве от разбора на градския омбудсман за второто полугодие на 2021 година, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

" Задържащото се високо равнище на този брой сигнали потвърждава нуждата от съответни промени в националното законодателство, с което да настъпят действителни усъвършенствания в изискванията на живот на жителите " - разяснява инж. Борислав Стаматов, и.д. публичен медиатор на територията на община Пловдив. 

Като абсурд може да се класифицира тъжба на пловдивчанка, че полиция и общинска администрация са подхванали против нея процедури за това, че е заградила общинско място зад кооперацията, в която живее. За заграждането не са издадени съответните бумаги и позволение, само че дамата го е направила, с цел да не се трансформира пространството в бунище и писоар. Обяснено й е, че не може своеволно да огражда общински терен и че дейностите на полицията и администрацията са правомерни. 

В сигнал, подписан от девет души, се декларира, че при благоустрояване на парцел общинска благосъстоятелност на процедура е лишен достъпа до постройката им. Там е обособена обслужваща улица, която те не могат да употребяват. Омбудсманът е направил питане до община Пловдив и се получил сбит отговор, че за визирания аграрен парцел, който обезпечава авто достъп, дирекция " Строителство и вложения " не е издавала позволение за градеж и не има копие на плана и съпътстващите го съгласувателни мнение. Към писмото от администрацията е приложено и разрешението за прилагане от РДНСК - Пловдив. Случаят към този момент е даден на прокуратурата.

Друга пловдивчанка потърсила подпомагане от публичния медиатор за обезпечаване на достъп до личния й гараж откъм парцел общинска благосъстоятелност сложно застрояване. Казусът е препратен към способената районна администрация, която предложила достъп да се търси от прилежащите частни парцели! " В този случай за нас остава учудването, че Община Пловдив, респективно регионът, с нищо няма да са ощетени в случай че позволен със заповед такъв достъп. Още повече, че въпросната заповед може да се апелира и тогава този въпрос ще остане за решение в съда " - разяснява инж. Стаматов.

Осем сигнала, касаещи здравето и бъдещето на 89-годишна жена, са били подадени до публичния медиатор. Припомняме, че старицата наложително е била изселена от личното й жилище след заведено дело от нейните съседи и решение на съда за период от 3 години, които все още към този момент са изтекли. По този проблем пред годините са били ангажирани няколко пъти всички вероятни способени органи. Сега дамата още веднъж обитала жилището си, въпреки и с прекратени електрозахранване и водоснабдяване, за всеобщо отрицание на живущите в този блок. Все още се чака мнението на прокуратурата за нейното психологично положение. 

При омбудсманът са постъпвали тъжби за разнородни и доста основни проблеми в разнообразни детски градини в Пловдив, измежду които освобождение от работа, тормоз на дете от други деца, некласирано дете след разгласен банкет и други Сигнал за ежедневни обири и изнасяне на хранителни артикули от чиновници на детска градина неотложно е осведомен отдел " Икономическа полиция " към ОД на Министерство на вътрешните работи - Пловдив. 

" Като извод може да се каже, че жителите слагат въпроси за проблеми, на които не са получили навременен отговор от администрацията или инструкции за

решаването им " - разяснява инж. Стаматов.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР