Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 148,71 лв.

...
Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 148,71 лв.
Коментари Харесай

Правителството увеличи социалната пенсия на 170 лв.

Социалната пенсия за напреднала възраст ще се усили от 148,71 лева на 170 лева от 25 декември, реши държавното управление. Увеличението ще увеличи пенсиите на близо 60 000 души и добавките към пенсиите на съвсем 69 000 пенсионери.

Това оповестиха от държавната осведомителна работа.

Увеличението е втори за годината, откакто през юли този тип пенсия набъбна с към от 141,63 лв. на 148,71

Промяната ще докара до растеж на пенсиите, които не са свързани с трудова активност, защото по закон техният размер се дефинира според от обществената пенсия за напреднала възраст.

Това са пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия. Ще се покачат и размерите на нормативно откритите добавки към пенсиите - за непозната помощ и за ветерани от войните.

Кой има право на обществена пенсия?

Право на обществена пенсия имат лицата, навършили 70-годишна възраст, когато годишният приход на член от фамилията към датата на навършване на възрастта е по-малък от сбора на обезпечения най-малък приход, открит за страната през последните 12 месеца(75 лева към момента).

Ако настояването е направено след навършване на 70-годишна възраст и след приключване на 2-месечния период по член 94 от КСО, приходът на член от фамилията се преценя към датата на заявката.

При установяване на годишния приход на член от фамилията не се включват:
добавката за непозната помощ, обезщетенията, индексациите и еднократните заплащания, изплащани към пенсиите;помощите, отпуснати при изискванията и по реда на общественото подкрепяне, както и целевите помощи за отопление, отпуснати според нормативен акт;семейните помощи за деца по член 2, алинея 2 и алинея 3, т. 2 и 3 от Закона за фамилните помощи за деца и месечната добавка по член 42 от Закона за интеграция на хората с увреждания
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР