Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 148,71 лв.

...
Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 148,71 лв.
Коментари Харесай

Социалната пенсия става 170 лева от 25 декември

Социалната пенсия за напреднала възраст ще се усили от 148,71 лева на 170 лева от 25 декември, реши държавното управление. Увеличението ще увеличи пенсиите на близо 60 000 души и добавките към пенсиите на съвсем 69 000 пенсионери.

Промяната ще докара до растеж на пенсиите, които не са свързани с трудова активност, защото по закон техният размер се дефинира според от обществената пенсия за напреднала възраст. Това са пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия. Ще се покачат и размерите на нормативно откритите добавки към пенсиите - за непозната помощ и за ветерани от войните.

Кабинетът утвърди и промени в план „ Запази ме + “. С тях се подсигурява, че работещите и самоосигуряващите се във краткотрайно затворените с акт на държавен орган поради коронавирус стопански действия ще продължат и през 2022 година да получават обезщетения в размер на 75% от осигурителния си приход за юли за времето, през което са били в неплатен отпуск.

С друго държавно разпореждане по бюджета на Министерството на здравеопазването са утвърдени спомагателни разноски за 2021 година в размер на 40 000 000 лева С тях се планува да се закупят бързи антигенни проби, подобаващи за проучване на възпитаници, при които се употребява слюнка вместо назофаренгиален секрет за разкриване на SARS-CoV-2.

Със средствата се планува да се закупят към 12 500 000 бързи антигенни теста, което ще разреши тестване на учениците за няколко месеца напред.

Одобрени са и спомагателни средства за бързи проби за Коронавирус за първична диагностика на лица със подозрение за коронавирусна зараза от ЦСМП, в триажни отделения, Коронавирус зони и други лечебни заведения, както и за осъществяване на въведеното условие за проучване с бърз антигенен тест на не по-малко от 5% от влизащите в България лица от страни от оранжеви и червени зони.

Министерският съвет одобри също по този начин Постановление за одобрение на спомагателни прехвърляния по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г в размер на 54 000 000 лева за даване на спомагателни хонорари на медицинския и немедицинския личен състав, директно ангажиран с осъществяване на дейностите, свързани с ограниченията за предварителна защита и битка с COVID-19.

Осигуряването на ежемесечно в допълнение заплащане за медиците на първа линия в размер на 1 000 лева чисто е ефикасна и устойчива мярка за справяне със обстановката с разпространяването на COVID-19 и значителен фактор за мотивация на медицинските фрагменти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР