Социалната мрежа Facebook призна, че всъщност броят на потребителите, чиито

...
Социалната мрежа Facebook призна, че всъщност броят на потребителите, чиито
Коментари Харесай

Данни на 87 млн., а не на 50 млн. потребители на Facebook, са били манипулирани

Социалната мрежа Фейсбук призна, че в действителност броят на потребителите, чиито данни са били употребявани от компанията Cambridge Analytica, е 87 млн. души, а не 50 млн., както се твърдеше до момента.

Социалната мрежа, която има повече от два милиарда консуматори, се оказа в центъра на гръмък скандал от две седмици. Той избухна, откакто се разбра, че английската компания Cambridge Analytica е събрала благодарение на психически въпросник, на който са дали отговор 270 000 души, персоналните данни на 87 млн. души. Това е разрешило на компанията да си направи голяма база данни, преди да бъде наета от екипа на сегашния президент Доналд Тръмп по време на предизборната му акция. Скандалът се разрасна и в този момент Фейсбук непрестанно дава обещание, че в бъдеще ще има повече бистрота и няма да позволява сходен гаф да се случи още веднъж. Следващата седмица създателят на обществената мрежа Марк Зукърбърг ще се изправи да дава пояснения пред американските парламентаристи, съобщи БГНЕС.

Зукърбърг увери, че е верният човек, който да ръководи Фейсбук макар позволените в предишното неточности. „ Мисля, че от дълго време трябваше да действаме по-добре “, призна той и даде обещание персонално да отиде в Конгреса на 11 април, с цел да дава отговор на въпросите, които най-вероятно няма да са щадящи. Той обаче призна, че за решаването на проблемите, с които Фейсбук се сблъсква, са нужни няколко години. " Бих желал да реша тези проблеми за три или шест месеца, само че считам, че действително намирането на решение за някои от тях ще отнеме повече време ", сподели той.

Особено забавен е методът, по който се стигна до разкриването на този скандал. Изпълнителният шеф на Cambridge Analytica Александър Никс беше сниман със скрита камера да изяснява методите за оказване на напън върху политици, участващи в избори. Неговата компания можела да изпрати да вземем за пример " девойки до къщата на претендента ". Репортер на английската телевизия Channel 4 се беше показал за евентуален богат клиент, който желае да помогне на няколко претендента да реализират триумф на изборите в Шри Ланка. След излъчването на репортажа Александър Никс беше уволнен.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР