Социалната, икономическа и хуманитарна криза вследствие на пандемията придобива все

...
Коментари Харесай

Станишев: ПЕС настоява за Европейски фонд за възстановяване от 1,5 трлн. евро! />Реклама / Ads
„ Социалната, икономическа и филантропична рецесия в резултат на пандемията придобива все по-застрашителни размери. Вдъхновяващи са образците от цяла Европа на хора и бизнеси, които оказват помощ с каквото и както могат в битката с вируса. Европа не би трябвало да бъде безразличен наблюдаващ, а да продължи с неотложните ограничения за възобновяване. ПЕС приканва Европейския съвет да даде явен мандат на Европейската комисия за правенето на упорит оздравителен фонд на стойност 1,5 трилиона евро. От Съвета би трябвало да прозвучи изрично „ да ” за солидарността и недвусмислено „ не ” на всевъзможни опити за ново зат
Това съобщи президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев на координационната видеоконферентна среща сред министър председатели, комисари и партийни водачи от фамилията на социалистите преди днешния Европейски съвет. Той беше хазаин на диалога, в който се включиха Педро Санчез, Еди Рама, Зоран Заев, Давид Сасоли, Франс Тимерманс, Жозеп Борел, Марош Шефчович и Паоло Джентилони.

„ Разпространението на вируса образно сподели множеството недостатъци и проблеми в здравните и обществени системи на доста страни в Европейски Съюз, замитани под килима в продължение на години. Пандемията хвърли светлина и върху пагубните последици от ограниченията за излизане от последната финансовата рецесия – политиката на строги ограничавания и орязване на най-засегнатите държавни браншове сега. По традиция, във времена на рецесия, даже видни представители на десницата си напомнят значимостта на инвестицията в хората и в обществените услуги. Но години безхаберие няма по какъв начин да бъдат обезщетени за няколко месеца. Някак си нелогично е да разчитаме на добрината на жителите и щедростта на бизнеса. Държавите-членки би трябвало да поемат нужната отговорност и да подсигуряват оцеляването на дребния и междинния бизнес, както и на най-засегнатите от рецесията семейства. Пример е държавното управление на Педро Санчес, което вкара повсеместен базов приход ".

Европейските социалисти разискаха също оферти от ПЕС План за възобновяване и приветстваха някои значими стъпки, подхванати с помощта на напъните на левите комисари, Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал, както и на държавните управления и партиите-членки на ПЕС. Сред тях са контрактуваният пакет от ограничения на финансовите министри от Еврозоната за справяне с икономическите и обществените последствия от разпространяването на вируса. Той е на обща стойност 540 милиарда евро и включва самодейността на социалистите за фонд от 100 милиарда евро за битка с породената от пандемията безработица (схемата SURE).

„ Опасявам се, че тези ограничения няма да бъдат задоволителни. Днес Съветът ще разисква Европейски фонд за възобновяване. Оцеляването на нашите стопански системи, устойчивостта на обществения модел, както и бъдещето на европейската кохезия зависят от него. Крайната десница и евроскептиците спекулират с внушенията за незадоволителната поддръжка от Европейски Съюз към държавите-членки. Затова е значимо нашето семейство изрично да отстоява приемането на амбициозно и съответно финансиране. ", акцентира Станишев.

„ Изправени сме пред общо предизвикателство – бедата на една страна е неволя за всички. Успехът за един е триумф за всички. Това е главен принцип за нашето семейство, а през днешния ден би трябвало да бъде последван и от Европейския съвет ".

Лидерът на ПЕС акцентира, че в основата на Плана за възобновяване би трябвало да залегнат обществени демократични правила, както и Зелената договорка. „ Това са фундаментални полезности за социалистите и демократите в Европа и ще имат основна роля при възобновяване на обществата ни. Тази рецесия сподели какъв брой е значима ролята на страната, съществуването на надеждни защитни механизми, обществени политики и публични услуги ", безапелационен беше Станишев.

Сред участниците в диалога бяха:

Алексис Ципрас, водач на гръцката партия СИРИЗА.
Давид Сасоли, ръководител на ЕП;
Еди Рама, министър председател на Албания;
Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност;
Зоран Заев, министър председател на Северна Македония;
Ираче Гарсия, ръководител на Групата на социалистите и демократите в ЕП;
Корнелия Нинова, ръководител на Народно събрание на БСП;
Марош Шефчович, зам.-председател на Европейска комисия с сектор „ Междуинституционални връзки и вероятности " ;
Норберт Валтер-Борянс, ръководител на немската СДП;
Паоло Джентилони, еврокомисар с сектор „ Икономика " ;
Педро Санчез, министър председател на Испания;
Франс Тимерманс, зам.-председател на Европейска комисия

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР