Социална мрежа Parler, която се представя като алтернатива на свободата

...
Социална мрежа Parler, която се представя като алтернатива на свободата
Коментари Харесай

Parler - социалната мрежа, на която Google, Apple и Amazon дръпнаха шалтера

Социална мрежа Parler, която се показва като опция на " свободата на словото " на Twitter и Фейсбук, се трансформира в едно от най-бързо разрастващите се приложения в Съединени американски щати.

Милиони последователи на Тръмп се ориентираха към услугите й, откакто Фейсбук и Twitter все по-често лимитираха правото им да разгласяват наличие в персоналните си профили. Преди дни Apple съобщи, че Parler е гратис приложение номер едно при потребителите на iPhone. Малко по-късно стартират и проблемите за Parler.

Първо Apple и Гугъл отстраниха приложението от своите магазини за приложения, с пояснение, че няма задоволителен надзор върху изявленията на консуматори, които предизвикват насилието и престъпността.

Amazon прекъсна хостинг услуга на Parler заради " многократни нарушавания на разпоредбите ". Ходът на Amazon оставя платформа на Parler с вързани ръце, в случай че не успее да откри бързо нова хостинг услуга.

" Големите софтуерни колоси желаят да убият конкуренцията ", споделя изпълнителният шеф на Parler Джон Матце, представен от NYT.

В онлайн изказване той прибавя, че софтуерните колоси са работили с " координирани старания ", с цел да " отстранен изцяло свободата на словото от интернет ". Още преди Amazon да спре услугата си за Parler, Матце съобщи, че евентуално обществената мрежа няма да е налична до седмица. По думите му компанията се е " подготвила " и търси нов снабдител на хостинг услуги.

Amazon съобщи, че е изпратил на компанията 98 образеца за изявления от уеб страницата й, които предизвикват насилието и доста от тях остават дейни. " Ясно е, че Parler няма ефикасен развой, който да съблюдава разпоредбите на Amazon ", се споделя в писмото от компанията.

" Amazon дава технологии и услуги на клиенти от целия политически набор и зачита правото на Parler да дефинира какво наличие ще позволи на своя уебсайт. Но не можем да предоставяме услуги на клиент, който не е в положение да разпознава и отстрани наличие, което предизвиква или подтиква към принуждение другите. ", споделя още Amazon.

И Apple даде на Parler период от 24 часа в петък, с цел да " почисти " приложението си или ще бъде отстранен от App Store. Parler е свалил някои постове, само че ден по-късно Apple съобщи на компанията, че ограниченията му са " несъответстващи ". " Винаги сме подкрепяли разнообразни гледни точки, само че в нашата платформа няма място за закани от принуждение и противозаконна активност ", се споделя в изказването на Apple.

Няколко ръководители на Parler обявиха, че ходовете на софтуерните компании са политически стимулирани.

Действията против обществената мрежа бяха част по-мащабни дейности от страна на софтуерните компании против президента Тръмп и някои от крайните му последователи след смъртоносните протести във Вашингтон в сряда. Но за разлика от Twitter и Фейсбук, които вземат решения по отношение на наличието, което се появява на личните им уеб сайтове, Amazon, Apple и Гугъл в тази ситуация правят оценка работата на друга компания.

Строгите ограничавания от страна на софтуерните компании може да попречат на сходни приложения да станат действителна опция на всеобщите обществени мрежи. Това може да ускори и въздействието на настоящите обществени медии Фейсбук, Twitter и Instagram.

Не е изключено дейностите на Amazon, Apple и Гугъл да подтикват други приложения да засилят рестриктивните мерки.

Дори Parler да успее да откри снабдител и да възобнови услугата си, той ще доближи мъчно до нови консуматори, в случай че не се предлага в огромните магазини за приложения. Решението на Apple блокира опцията на притежателите на iPhone да изтеглят приложението Parler. Хората, които към този момент имат приложението, отново ще могат да употребяват версията на приложението, само че тя скоро ще остарее, защото Apple актуализира софтуера на iPhone.

Гугъл отстрани Parler от водещия си магазин за приложения, само че те могат да се теглят и от другаде, което значи, че потребителите на Android към момента ще могат да намерят приложението Parler. Ако обществената мрежа откри нов снабдител на уеб хостинг, уебсайтът му ще бъде наличен и посредством уеб браузъри на телефони и компютри.

Главният действен шеф на Parler Джефри Верник, упрекна огромните софтуерни компании за мрачните вероятности на неговата компания. Той съобщи, че би посъветвал другите платформи да не се пробват да се конкурират в App Store на Apple. " Защото в случай че съберете пари, привлечете вложители и в последна сметка свършите като Parler - какъв е смисълът? " сподели той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР