Социалистите запазват властта в ИспанияКаталунски сепаратисти ще получат амнистияОчаква се

...
Социалистите запазват властта в ИспанияКаталунски сепаратисти ще получат амнистияОчаква се
Коментари Харесай

Санчес договори споразумение за правителство

Социалистите резервират властта в Испания
Каталунски сепаратисти ще получат прошка

Очаква се поддръжка и от Баската националистическа партия

Испанските социалисти отпред с премиера Педро Санчес подписаха през днешния ден съглашение с дясна каталунска сепаратистка партия, което ще даде опция на Санчес да образува ново държавно управление, съобщи Ройтерс.

Съгласно съглашението каталунската партия „ Жунтс “ ще даде поддръжката си нов кабинет на социалистите, в подмяна на което хиляди хора, свързани с несполучливия опит за разединение на Каталуня ще получат прошка.

Представителят на социалистическата партия Сантос Сердан, който води договарянията, заяви за договорката през вчерашния ден в Брюксел, откакто подписа съглашението с водача на „ Жунтс “ Карлес Пучдемон. Той е в заточение от 2017 година, когато оглави несполучлив опит за отделянето на Каталуня от Испания посредством извършен референдум за несависимост, разгласен от Мадрид за противоконституционен и надлежно недействителен.

„ Това е политическо съглашение и съглашение за прошка “, сподели Сердан.

Решението мощно усилва възможностите на Санчес да образува ново държавно управление на малцинството отпред с лява коалиция.

Санчес, който е министър председател на Испания от 2018 година, към момента се нуждае от поддръжката на дребната Баска националистическа партия, която обаче евентуално също ще успее да получи.

Даването на прошка бе основна част от сложните договаряния, водени от представители на служебното държавно управление на Санчес, чиято цел бе да завоюват поддръжката на две каталунски партии, застъпващи се за независимостта на региона.

Подкрепата на партията „ Жунтс “ и на техния противник „ Републиканска левица на Каталуня “, които се застъпиха за Санчес предходната седмица, е от основно значение, с цел да може Санчес да бъде избран отново за министър председател след изборите през юли, които не излъчиха безапелационен победител.

Макар двете радикални партии да имат единствено по седем места в 350-членния парламент, единствено те могат да създадат по този начин, че Санчес да получи нужните 176 гласа на сесията за встъпване в служба, която се чака да се организира в идващите няколко дни. Ако до 27 ноември не се образува ново държавно управление, Народното събрание ще бъде разхлабен и ще се насрочат нови избори, които да бъдат създадени през януари.

Амнистията ще помогне на Пучдемон и още хора, измежду които политически представители, само че и елементарни жители, преследвани поради присъединяване си в противозаконния опит за разединение на Каталуня преди шест години. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР