Социалистите начело с и.д. премиера Педро Санчес, запазват преднина в

...
Социалистите начело с и.д. премиера Педро Санчес, запазват преднина в
Коментари Харесай

Политиката в Испания буксува, икономиката си върви. Досега

Социалистите отпред с и.д. премиера Педро Санчес, резервират преднина в изследванията, само че поддръжката им понижава

Повторният парламентарен избор ще създаде подобен резултат като този през април, т.е. никоя партия няма да има болшинство. Който и да стане министър председател, ще би трябвало да направи взаимни отстъпки със своите стопански политики. Четвърти избори за четири години се задават в Испания на 10 ноември. А социологическите изследвания сочат, че повторният избор ще създаде подобен резултат като този през април, т.е. може да се стигне още веднъж до блокаж, при който никоя партия няма да има болшинство. На фона на една трета нерешили кого да поддържат гласоподаватели социалистите отпред с и.д. премиера Педро Санчес резервират преднина, само че поддръжката им понижава, до момента в който десните обединения означават прогрес.

Появата на нови партии след финансовата рецесия докара до накъсване на политическата сцена в страната и затруднява съставянето на държавни управления с изрично болшинство. Сега всички разновидности за договарянето на съдружни покупко-продажби са еднообразно комплицирани, а Санчес към този момент изключи сформирането на " огромна коалиция " с консервативната Народна партия на Пабло Касадо – сюжет, при който двете обединения биха имали удобно болшинство в 350-местния парламент.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики До този миг макар неналичието на изцяло функционално ръководство, стопанската система не бе проблематична тематика. И при изборите през април съперничещите си партии се концентрираха вместо върху стопанската система върху каталунските претенции за самостоятелност, правата на дамите и обезлюдяването на селата. Но в този момент забавянето на растежа се трансформира в централен въпрос, а поради комбинацията от фискалните правила на Европейски Съюз и вътрешната политическа фрагментация който и да стане министър председател, ще би трябвало да направи взаимни отстъпки със своите стопански политики.

Забавяне, а не рецесия

Последните данни демонстрират растеж на стопанската система 0.4% през третото тримесечие – също като през предходните три месеца, само че държавното управление признава, че Испания няма да се завърне към огромния напредък от последните години. Според Международния валутен фонд има мотив за терзание, защото световната картина е помрачена поради риска от международна криза и комерсиалното напрежение, в това число американските мита върху испанския зехтин. Преди дни съперниците на Санчес получиха нов мотив да го атакуват, а точно данните за нарастване на безработните с 98 000 души за октомври спрямо предходния месец. Това е най-голямото месечно повишаване на броя незаети от 2012 година насам.

Десните критици на премиера го упрекват, че съзнателно пренебрегва понижаването на растежа, което съгласно тях вещае икономическа рецесия. Касадо твърди, че Санчес " отхвърля действителността и крие резултатите на рецесията, с цел да завоюва изборите ". Но пред Financial Times икономисти се сплотяват към мнението, че испанската стопанска система не е в рецесия, а по-скоро се следи несъмнено закъснение, защото възобновяване протича от известно време насам, само че не се чака криза. Пред в. El Pais от икономическото министерство показват, че не изключват световна икономическа рецесия, само че тази опция към този момент не е огромна: " Никой не вижда Европа да влезе в криза в кратковременен проект, още по-малко Испания. " И допълват, че най-належащите провокации пред страната са неизбежният скок на броя пенсионери и тревожният факт, че над една четвърт от всички заети са на краткотрайни контракти.

Но оправянето с тези проблеми няма да е елементарно поради прогнозите на анализаторите за идния парламентарен избор. " Шансовете за още едни избори без безапелационни резултати са доста огромни. Вероятно ще имаме обстановка, в която нито лявото, нито дясното ще могат да ръководят независимо. Сегашните резултати даже биха могли да са по-лоши от предходните в това отношение ", споделя пред " Капитал " проф. Антонио Лосада, политически анализатор от университета в Сантяго де Компостела.

Има бюджет, няма проблем

" Нямаме държавно управление, само че имаме бюджет. Така че публичните разноски и обществената администрация работят, както нормално. По-голямата част от изискванията, които карат стопанската система да пораства, не зависят толкоз от държавната политика, а от способността ни да се конкурираме в чужбина ", твърди проф. Антонио Лосада.

До този миг бюджетът, утвърден през 2018 година от предходното консервативно държавно управление на Мариано Рахой, остава значително в действие, защото Санчес срещна компликации в прокарването на свои ограничения. През последната година той опитваше и не успяваше да усили обществените и инфраструктурните разноски, финансирани от облагането на огромните бизнеси и цифровия налог върху софтуерните компании. Сега министър председателят дава обещание, че в случай че победи на изборите, ще опита да прокара новия бюджет през Народното събрание през първите три месеца на идната година. Той си резервира опцията за повдигане на налога върху приходите за богатите, ако социалистите се нуждаят от спечелването на поддръжката на леви партии за сформирането на държавно управление.

Социалистическата партия дава обещание увеличение на налозите и на разноските на стойност 5.5 милиарда евро на година. Санчес, който подвигна минималната заплата с 22% през тази година, твърди, че страната се нуждае от преразпределяне на богатствата, с цел да се оправи с неравенството. Но Народната партия отвърна, че повишение на налозите би било неточност в миг, когато икономическият напредък губи инерция. Вместо това консерваторите възнамеряват данъчни съкращения от 16 милиарда евро годишно. Брюксел обаче неотдавна предизвести Мадрид, че би трябвало да направи корекции в бюджета си за 6.6 милиарда евро, с цел да съблюдава уговорките си съгласно разпоредбите на Европейски Съюз. А това влиза в остро несъгласие с предизборните обещания както на социалистите, по този начин и на Народната партия. " Испания няма място за маневри по отношение на фискалните политики ", разяснява пред Financial Times Рафаел Доменеч, началник на стопански разбори към банка BBVA. И акцентира, че макар икономическия напредък бюджетният недостиг е над 2% от Брутният вътрешен продукт за 2019 година, а безработицата е 14%.

От икономическото министерство показват, че испанският растеж ще се забави спрямо предходните години поради " увеличаващата се неустановеност на интернационалния подтекст, белязан от по-бавната икономическа интензивност и от съществуването на комерсиално и геополитическо напрежение, отразяващо се на търговията и вложенията ". Но основният стопански консултант на Санчес упорства, че страната отбелязва напредък, който е по-бърз от междинното за еврозоната, а прогнозите са, че стопанската система ще нарасне с 2.1% през тази година и с 1.8% през 2020 година Според него едно устойчиво държавно управление, което има изгледи да се задържи цялостен мандат и което има предпочитание за промени, ще спомогне за забързването на испанския стопански мотор.

В момента испанските медии спекулират, че на Санчес и на Касадо в последна сметка може да им се наложи да си сътрудничат за бюджета и за дълготрайните промени. Ако в действителност изборите доведат още веднъж до политически блокаж, този вид не може да бъде изключен. Факторът " Каталуня "

Испания би засенчила още повече растежа на Европейски Съюз, в случай че растежът на Каталуня се върне към нормалните си осреднени стойности, споделят пред Reuters от икономическото министерство. Според управляващите в Мадрид през последните две години политическата неустановеност и общественото напрежение в района са имали значително отрицателно въздействие върху стопанската система. Каталунският фракционизъм и седмиците митинги, избухнали в Барселона след присъдите на девет водачи на отцепническото придвижване предишния месец, още веднъж са в публичния фокус. Скорошно изследване демонстрира, че 44% от интервюираните каталунци поддържат независимостта против 48.3% срещу нея. В понеделник централните управляващи в Мадрид оповестиха, че " забележителен брой " сили за сигурност ще бъдат изпратени в региона преди изборите на 10 ноември, с цел да се подсигурява, че няма да има възпрепятстване на гласуването.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР