Социалдемократът Олаф Шолц бе избран от Бундестага за канцлер на

...
Социалдемократът Олаф Шолц бе избран от Бундестага за канцлер на
Коментари Харесай

Олаф Шолц беше избран за канцлер на Германия

Социалдемократът Олаф Шолц бе определен от Бундестага за канцлер на Германия, оповестиха немски медии. С това приключва 16-годишното ръководство на консерваторите отпред с Ангела Меркел. Начело на страната ще застане проевропейско съдружно държавно управление на социалдемократите, зелените и свободните демократи, което възнамерява голям брой промени.

Трите партии в никакъв случай не са управлявали дружно, а Олаф Шолц е четвъртият социалдемократ, който ще заеме канцлерския пост.

За кандидатурата на 63-годишния Шолц, който е някогашен вицеканцлер и министър на финансите в отиващото си държавно управление на Меркел, гласоподаваха 395 членове на Бундестага, заяви ръководителят на долната камара на немския парламент Бербел Бас.
Снимка: EPA
Според протокола Шолц посети президентския замък " Белвю ", където според Конституцията президентът Франк-Валтер Щайнмайер назначава новия канцлер. След срещата с президента Шолц да постави клетва в Бундестага.

Снимка: EPA Кой е новият немски канцлер?

Олаф Шолц е роден на 14 юни 1958 година в Оснабрюк, провинция Долна Саксония, в тогавашната Западна Германия. Семейството му работи в текстилната промишленост и е обичайно лутеранско. Има двама братя, единият е доктор, а другият е бизнесмен в областта на технологиите.

От 1978 година до 1985 година учи право в университета в Хамбург, специализира е в региона на трудовото право.

През 1975 година, на 17-годишна възраст, той се причислява към младежката организация крило на Социалдемократическата партия на Германия. В интервала 1982-1988 година е заместник-председател на „ Млади социалисти “, а от 1987 до 1989 година е заместник-председател на Международния съюз на младите социалисти.
Снимка: Уикипедия
В интервала 1994-2000 година е началник на хамбургския клон на СДПГ в окръг Алтона в Хамбург, а в интервала 2000-2004 година и 2009-2018 година - на Хамбургската земска организация.

От 1998 година насам Шолц е избиран няколко пъти за народен представител в Бундестага, като в интервала 2005-2007 година е началник на фракцията на СДПГ, а в интервала 2009-2011 година е заместник-председател на фракцията.

От 2001 година до 2019 година е член на федералния съвет на СДПГ, а през 2002 година става неин общоприет секретар. През този интервал той интензивно поддържа политиката на социалдемократическия канцлер Герхард Шрьодер, в това число непопулярната му стратегия за възстановяване на немската стопанска система. През февруари 2004 година той подава оставка като общоприет секретар дружно с Шрьодер, който взема решение да се отдръпна като водач на партията.

„ Изправяш се още веднъж и продължаваш “ в политиката

Между 2009 и 2019 година Шолц е заместник-председател на СДПГ. През юни 2019 година, откакто ръководителят на СДПГ Андреа Налес разгласи оставката си, партията взема решение, че ще бъде ръководена от мъж и жена съпредседатели. Олаф Шолц се кандидатира дружно с Клара Гайвиц. Те стигнаха до втория тур на общопартийното гласоподаване, само че губят от Норберт Валтер-Борианс и Саския Ескен.

„ Дойче Веле “ показва, че методът, по „ който Шолц се оправя с провалянето е индикативен за стила му маниера му да се оправя с рецесии и единствено две години по-късно партията, която го е отхвърлила като партиен водач, го поддържа за канцлерския пост. Неговият принцип е: „ Изправяш се още веднъж и продължаваш, без да се съмняваш “.

От 2007 до 2009 година Шолц е федерален министър на труда и обществените въпроси в съдружното държавно управление на Ангела Меркел. През март 2018 година е назначен за вицеканцлер и министър на финансите. В това си качество той дава отговор за Федералния орган за финансов контрол, а през 2020-2021 година взе участие в създаването на пакет за поддръжка на стопанската система в тази ситуация на пандемията от ковид.

През септември 2021 година Шолц оглавява партийната листа на СДПГ на парламентарните избори. Партията победи с 25,7% от гласовете. Съюз 90/Зелени и демократичната Партия на свободните демократи бяха поканени да се причислят към държавната коалиция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР