Сотир Цацаров сн: Архив/БГНЕС Демократична България поиска налагане на дисциплинарно

...
Сотир Цацаров сн: Архив/БГНЕС Демократична България поиска налагане на дисциплинарно
Коментари Харесай

Демократична България иска наказание за Цацаров заради политически нападки


Сотир Цацаров сн: Архив/БГНЕС

" Демократична България " изиска налагане на дисциплинарно наказване за основния прокурор Сотир Цацаров поради политическите му речи от последните няколко дни във връзка ареста на кметицата на регион " Младост " Десислава Иванчева. Коалиция е сезирала по случая правосъдния министър Цецка Цачева, която единствена в тази ситуация може да направи това предложение.

" Демократична България " припомня, че на 25 април основният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че " работеща прокуратура и работеща комисия за противопоставяне на корупцията отстраняват главната теза на една дребна и креслива извънпарламентарна политическа група, а оттова се обезсмисля и личното им битие “.

Тезата на Цацаров в тази ситуация е, че с ареста на кметицата прокуратурата и комисията " Антикорупция " са обезсмислили въвеждането на румънския модел за битка с корупцията. През последните 12 години румънският модел реализира над 1000 дефинитивни присъди против корупцията по високите етажи на властта, а Брюксел призна румънския правосъден съвет за де факто самостоятелен от политическите управляващи.

В друго изявление на Цацаров, оповестено на същата дата в идейно близкия до Делян Пеевски уебсайт " Блитц ", основният прокурор приказва за грантове.

" Има политици, за които бездействието на прокуратурата постоянно е обект на рецензии и в този момент се оказва, че действието на прокуратурата още веднъж е обект на рецензии. Същите тези политици ръкопляскаха и адмирираха случаите, в които румънските малките екрани посочваха локални политици, които влизат с белезници на ръце в Антикорупционната прокуратура на Румъния. Изведнъж се оказва, че преместването на даже дребна част от тези събития в България някакси не се вписва в техните политически сметки. Честно казано, аз ги разбирам. Повечето от тях са хора, които нямат и ден на работна заплата. Повечето от тях са хора, които са живели и не престават да живеят от грантове. Опасността тези грантове да секнат е една от аргументите, с които можем да си разбираем тяхната реакция в този момент ", споделя Цацаров.

В апела си към Цачева " Демократична България " припомня, че " определянето на държанието на политически партии и навеждането на изказвания за обезсмисляне на битие на политически партии ", по същността си съставлява партийно–политическа активност.

Коалицията припомня, че Законът за политическите партии дава право на основния прокурор да взема отношение в правосъдната зала, в случай че уставът и дейностите на някоя партия опонират на конституцията. Случаят обаче не е подобен.

" Това изявление (на Цацаров) е деяние, което е в директно несъгласие с плануваното в Кодекса за етично държание на българските магистрати предписание, че " магистратът не взе участие по какъвто и да е метод в партийно-политическа активност и не се намесва в политически или бизнес среди на въздействие ", се споделя в позицията на " Демократична България ".

От тази позиция групировката твърди, че изявленията на Цацаров накърняват престижа на правосъдната власт, тъй като пораждат подозрение за независимостта и безпристрастността на основния прокурор.

През последните три години самият Цацаров е отправял голям брой упреци към ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов за неприемливи политически изявления. Едно от най-ярките изказвания на Цацаров бе по отношение на настояването на Панов за самостоятелна инспекция на абсурда " ЦУМ-гейт ". Става дума за срещата на шест очи сред Цацаров, члена на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия Георги Гергов и предприемача Сашо Дончев в ЦУМ. След срещата се разбра, че Цацаров в действителност се е срещал с хора, чийто бизнеси се ревизират под една или друга форма от държавното обвиняване. Настояването за инспекция на Лозан Панов бе отхвърлено от Цацаров със следните причини:

" Очаквах по-малко политиканстване, чаках по-малко циврене, чаках доста по-конкретни хрумвания за правосъдната система, чаках взаимна уместност. В никакъв случай, в смисъла на нелепостите, които бяха изречени, че страната била на колене или били подронени устоите на правовата страна. Като наизустиш това, което ти е написал някой различен, няма да станеш по-велик ".

Това не е единственият случай. Цацаров е определял и други претенции на Панов за политически. Тези позиции на основния прокурор бяха директни закани към Панов за формиране на дисциплинарка против него в предходния Висш правосъден съвет, който бе напълно под контрола на Цацаров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР