Сотир Цацаров присъства вчера на церемонията по връчване на дипломите

...
Сотир Цацаров присъства вчера на церемонията по връчване на дипломите
Коментари Харесай

Сотир Цацаров: Реформа в затворите или още бягства

Сотир Цацаров участва през вчерашния ден на церемонията по връчване на дипломите на абитуриентите от Випуск 2017 година на Юридическия факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски “. Главният прокурор награди първенеца на випуска Кристиан Райчев със статуетка на лъв и копие на книгата " История Славянобългарская ". След това обвинител №1 на страната отговори на въпросите на представителите на медиите.

- Г-н Цацаров, по какъв начин ще коментирате положението на пандизите у нас след последните бягства на наказаните Владимир Колев, Радослав Пелов и на Георги Танчев и има ли развиване към тях?

-Не изключвам при положението на ограниченията за сигурност в пандизите да има нови бягства на лишени от независимост, като се има поради и текучеството на надзирателите поради ниското възнаграждение на труда им и тежките условия за работа. За да се реши този проблем, е належащо да се извърши промяна в местата за изтърпяване на присъди. Ако изпълнителната власт не вземе съществени ограничения, проблемите в системата за изтърпяване на санкции и отнемане от независимост ще се задълбочат. На този стадий в България няма затвор, който да дава отговор на актуалните критерии за непоколебим режим за пандизчиите и безвредни условия на труд за надзирателите. Трябва да се намерения върху разновидността всички пандизчии, изтърпяващи присъди за тежки закононарушения, да бъдат събрани в един затвор, където ще бъдат на непоколебим режими под солидна защита. Това ще понижи риска от бягства. Необходимо е да се влага и в сигурността на местата за отнемане от независимост, тъй като настоящето положение на пандизите е отвън всевъзможни естествени стандарти.

Трябва да се забрани всякакво внасяне на предмети извън с изключение на тези, които са от първа нужда, както и че всички пандизчии с подобен режим би трябвало да бъдат с униформи и би трябвало да бъдат при безусловно идентични условия. Докато това не се реализира, до момента в който не се обезпечи нужното материално и техническо обезпечаване на надзирателите, всичкото това, което се случи, ще се повтаря всеки и всякога. Има случаи и на протести на арестуваните, които мъчно се овладяват от надзирателите. В следствения арест в Сливен през предходната година избухна протест, който бе овладян благодарение на силите на Министерство на вътрешните работи. Рискът от непокорство, не просто бягство, и неспособност за преодоляване е всекидневен и голям.

- Само парите и заплатите на надзирателите ли са казусът?  

- Това, само че в самите места за изтърпяване на санкции липсва организация. Това основава опция лишените от независимост да преминат гладко поста и да взимат движимости извън. Системата би трябвало да я трансформират тези, които я управляват. В продължение на повече от година Главна дирекция „ Изтърпяване на наказванията ” няма непрекъснат шеф. Такъв би трябвало да бъде назначен. Нужно е да се обезпечи професионално успокоение и назначенията в системата да не бъдат политически обусловени. Необходим е, несъмнено, и финансов запас. В момента правата на лишените от независимост са повече от тези на надзирателите. Трябва да си зададем и въпроса належащо ли е в българските затвори да съществува опция за дарения и обзавеждане на килии извън, носете на цивилни облекла и други. Тази процедура ражда по този начин наречената затворническа аристокрация, която е в положение да живее по-добре от останалите и да дефинира реда и дисциплината вътре.

Надзирателите с съображение стачкуват за ниските си заплати и против незадоволителното щатни бройки. Трябва да се усили броят на чиновниците, както и парите им, тъй като ниските хонорари водят до текучество, незаети места и корупционни практики. 
Има затвори, в които един надзорник дава отговор за 19 лишени от независимост, само че на други места съотношението е 1/20, даже 1/49. 

Близо 10 години думата правосъдна промяна се повтаря непрестанно, само че никой не помисля за промяна в пандизите, което генерира проблеми.

- Какво би трябвало да се направи против войната по пътищата, довела до толкоз жертви?

-Не съм аз този, който да дава рецепта по какъв начин нещата по пътищата да се подобрят и да се понижат тежките произшествия. На първо място всички неща потеглят от нашето схващане. Трябва съществено да се замислим, преди да седнем зад кормилото. Прокуратурата се намесва, когато тежките последици са настъпили. Необходимо е да се мисли повече за предварителната защита, законодателят би трябвало да реши за наложителни зимни гуми и за недопустимост на десни кормила, и защо ли още не. Решенията, които касаят всички тези въпроси, би трябвало да бъдат изчистени от всякакво групово и комерсиално въздействие, да се мисли единствено за сигурността. Абсолютно нужни са по-строги санкции, въпреки не във всички случаи. Всеки един от нас е лидер, всеки е зад кормилото, на всеки може да се случи пакост, но когато сядаш зад кормилото, използвал алкохол, когато сядаш зад кормилото, взел опиати, или и двете - законът би трябвало да е не непоколебим, а нечовечен. Прокуратурата е внесла в съда искане за взимане на най-тежката мярка за неотклонение " задържане под стража " на шофьорката на лекия автомобил, взела участие с тежката злополука с рейс на автомагистрала " Тракия " в петък, при която починаха шестима души. Обезпечени са всички доказателства, в това число и съответно запазване на рейса и лекия автомобил. Окончателното решение ще вземат специалистите. Работи с версии, които са на база свидетелски показания и външни доказателства. Заключението на автотехническата експертиза ще даде изясненост по какъв начин е станала тежкото произшествие. Шофьорите на рейсовете с колани не могат принудително да принудят пасажерите да ги поставят, а това опира до съзнанието на самите пасажери.

  - Какво е подхванато против шофьорката, която блъсна 10 коли в Пловдив?

-Прокуратурата е наложила мярка " задържане под стража " за 72 часа. След това ще  бъде поискано и непрекъснато задържане.

- Наближава летният сезон и пътищата ще се претоварят от отпускари. Какво ще предприеме прокуратурата?

-Не може да се чака прокуратурата да се нагърби да взема решение всички въпроси и проблеми по пътната сигурност. Вече направихме инспекции в цялата страна на положението на пешеходните пътеки и изпратихме наставления до съответните институции какви ограничения би трябвало да подхващат. С пътната сигурност се  ангажират органите на Министерство на вътрешните работи и те би трябвало да си свършат работата. Разбира се, ние ще им оказване нужното подпомагане?

- Има ли развиване по случая с Желяз Андреев, който бе задържан по искане на управляващите от Съединени американски щати с искане за екстрадиция?

-На този стадий няма. Трябва да има баланс в контракта за екстрадиция на България със Съединени американски щати. Българският жител е упрекнат дружно с още петима българи, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Те са работили в прът център в София, през който са продавани елементи за самолети на сирийските авиолинии, за които Вашингтон твърди, че са свързани с терористична активност.

Прокуратурата няма да постанови задържане от 72 часа по отношение на останалите четири лица, към които от Съединени американски щати също има искане за екстрадиция по обвиняване, че дружно с Желяз Андреев са нарушавали ембаргото, наложено на Сирия. Това обаче не анулира отговорностите по контракта за екстрадиция сред България и Съединени американски щати. До екстрадиционно произвеждане по силата на този контракт и Европейската заповед за арест ще се стигне. Въпросът е да се проведат съвещания, в които американската страна би трябвало да премисли дали случаите са толкоз неотложни и на второ място - основанията за задържане. Пак споделям, че е належащо да се намери  салдото, при който, от една страна, договорът да продължи да работи като средство за предаване на лица, които в действителност са направили тежки закононарушения, само че въпреки това, да не се трансформира в средство на голословна принуда на български жители. 
Трябва да се намерения за реорганизацията на случаите и това би трябвало да се прави с мисъл.  Призивите за смяна на контракта със Съединени американски щати са чист популизъм и в тях няма натурализъм. 
Очакват се съвещания сред българската и американската страна на равнище министерства на правораздаването, ще има среща с представители на посолството на Съединени американски щати у нас.

Използвани са и въпроси на други медии
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР